Europa ønsker å basere stadig mer av energiforsyningen på vindkraft. Men dette skaper en stor utfordring - vinden varierer, men behovet for kraft følger ikke vindens luner. En del av løsningen kan bli smartere strømnett.

- Vi klarer ikke å løse klimautfordringen bare med teknologi, men det er helt umulig uten, sier nestleder i Bellona, Marius Holm, til Dagensit.no.

Smarte strømnett kan i fremtiden hjelpe deg å kutte når strømmen er dyrest, les mer: Vil kutte de ekstreme strømprisene

Må kunne skru ned forbruk
Holm mener satsingen på vindkraft i stor grad vil være avhengig av at det bygges avansert intelligens inn i dagens dagens ”dumme” kraftnett. For hva skjer ellers når det slutter å blåse?

- At vi kan redusere forbruket når det ikke blåser er like viktig som å øke effekten når det blåser, sier han.

Nye strømmålere vil om noen år kunne måle forbruket ditt nesten kontinuerlig, og gi deg opplysninger om hvordan prisen utvikler seg gjennom døgnet.

Dette kan igjen brukes til å automatisk skru ned forbruket når strømmen er dyrest. I det siste har strømprisen noen dager blitt 14 ganger dyrere i de dyreste timene enn de billigste innen samme døgn. Dette er uvanlig store utslag, men viser at det kan spares penger på dette hvis målingene skjer mange ganger om dagen og prisene sendes ut til forbrukerne.

Norsk mulighet
Vindkraft er ingen pålitelig kraftkilde alene – man må ha noe som trår til når vinden roer seg. Kraftkilder som kull og kjernekraft kan typisk ikke skrus opp og ned slik dette krever, så mange vil basere seg på gasskraftverk, som også forurenser. Men man kan også jobbe for å frigjøre norsk vannkraft til slike formål, for vannkraft er en av få strømkilder som kan spare kraft. Men i fremtiden vil man også kunne redusere forbruket når vindkraften svikter.

- Nettselskapene kan betale forbrukerne for fleksibilitet, sier Holm.

Han ser for seg at varmtvannstanken din kan skru seg av når strømmen er dyrest – vannet rekker likevel ikke å bli kaldt. Videre kan man lade el-biler når det er billigst.

- Det er fremdeles små volumer, men elektrisfisering av transportsektoren vil vi ha en eksplosiv vekst frem til år 2020, sier Holm.

Han tror denne fleksibiliteten blir sentral.

- Det vil bli viktig for å kunne bruke vindkraft. Alt som tilbyr fleksibilitet gjør dette lettere, sier han.

Ditt eget kraftverk?
Et slikt nytt kraftmarked kan by på store muligheter for norsk vannkraft. Hvis vi klarer å spare mer strøm, ved it-bruk eller på andre måter, kan norske kraftprodusenter trolig få bedre pris for denne kraften ute i de periodene vindkraften svikter.

Holm tror også at smarte strømmålere vil gjøre det mulig for privathus å bli kraftprodusenter.

- Man har også mulighet for å levere inn via solceller. Jo mer it du legger i strømnettet, dess større rom har du for å optimalisere og hente ut muligheter, sier han.

Solceller på hustak kan komme til å levere mer kraft enn huset bruker midt på dagen, men uten et smartere nett kan ikke denne kraften utnyttes andre steder.

Dagensit.no utfordrer it-bransjen til å tallfeste hva den duger til når det gjelder klimakutt, les mer: Smartere og grønnere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.