Et nytt operativsystem for mobiltelefoner har landet i Norge i sommer. Android er navnet på et åpent utviklet system som i stor grad er sponset av Google og utviklet av deres ingeniører. Så langt er det to telefoner på markedet med Android operativsystem og begge er fra HTC.

På HTC Magic har man et renskåret Android operativsystem, med standard utseende. På HTC Hero har taiwanerne gått ett skritt lenger og laget sitt eget grensesnitt, HTC Sense, og lagt det oppå Android. Dette har de gjort tidligere også med Windows Mobile, men på HTC Hero har det blitt en helt annen sving på sakene. HTC Hero er den beste overraskelsen jeg har fått i hende på lang, lang tid.

Design
Å beskrive touch-telefoner kan være ensformig. Heller ikke Hero er noe stort unntak. Fronten domineres av en stor skjerm, og under denne er det en styreperle og seks funksjonsknapper. Et unikt designelement er at telefonen har fått en ”knekk” nederst i stedet for å være helt flat. Dette er ikke bare med på å skille den fra andre telefoner, det har også en funksjon. Knekken gjør det enklere å balansere telefonen i en hånd, men den er ikke så markant at det går ut over tohåndsbruk.

Hero har ikke egen kameraknapp, man bruker styreperlen til å ta bilder, men den har volumknapper. På baksiden finner man, ikke overraskende, kameralinsen på fem megapiksler.

Evnen til å gjøre telefonen til et verktøy tilpasset den enkelte brukeren er kanskje den aller viktigste fordelen med HTC Hero.

Skjermen er på 3,2 tommer og har 320x480 piksler. Kvaliteten er det ikke noe å utsette på. Trykkteknologien er kapasitiv, det vil si at skjermen reagerer på trykk fra ledende materialer, som en fingertupp, men ikke på negler, lommefôr eller lignende. Kapasitive skjermer er også mer presise enn reaktive trykkskjermer, og på Hero er trykkskjermen av de aller beste jeg har opplevd.

Android
Det er spennende å få helt nye operativsystemer å prøve ut. Android er også et veldig hyggelig bekjentskap å gjøre. Det som kanskje skinner tydeligst gjennom med Android er at det er uviklet av et amerikansk selskap med føttene i pc- og internettverdenen. Gamle konvensjoner og tenkemåter skapt av europeiske og asiatiske mobilprodusenter er borte. Utgangspunktet for Android er ikke mobiltelefonens bits og bytes, men brukerens nytte og opplevelse av produktet.

For eksempel er Android i likhet med dagens pc-er svært nettsentrisk. Man kan installere de verktøy man ønsker på den, så sant de er laget allerede. Det er lett å lage verktøy, så det forventes at utvalget stiger i takt med brukerbasen. Foreløpig er alle programmer til Android gratis, men det vil bli mulig å få betalt for programmene sine etter hvert. Google ønsker i første omgang å øke etterspørselen og utvalget av programmer, før de sveiver i gang kassaapparatet. Android Market er portalen for nedlasting av programmer, og er i praksis det samme som Appstore for iPhone-brukere.

HTC Sense
Sense er grensesnittet HTC har laget for Hero og sikkert kommende Android-telefoner. Det fungerer slik at det legger seg som et lag oppå operativsystemet slik at alt du ser er HTC Sense, og alt du ikke ser fortsatt er Android. Androids standard grensesnitt er ikke så verst, men det er klart at Sense er en stor forbedring. For de skeptikerne som ikke like HTCs grensesnitt for Windows Mobile er det grunn til å gi Sense en sjanse, for her er det gjort helt andre valg, selv om enkelte elementer ligner hverandre.

Sense er bygget opp av syv skjermbilder brukeren selv kan velge innhold til. I motsetning til for eksempel iPhone, hvor man kan ha en drøss snarveier spredt utover flere skjermer, kan Android og Sense ha aktivt innhold på skjermbildene, såkalte widgets. HTC har laget en rekke slike widgets de gjerne vil du skal bruke, og de fungerer stort sett bra. Evnen til å gjøre telefonen til et verktøy tilpasset den enkelte brukeren er kanskje den aller viktigste fordelen med HTC Hero.

 

Sosialt
HTC Sense integreres kjapt med dine sosiale nettverk. For eksempel sjekker den kontaktlisten din mot Facebook-vennene dine og henter profilbilde og bursdag fra Facebook om det ikke er lagt inn i kontakten fra før. Du får også opp siste Facebook-status eller Twitter-melding når du åpner en kontakt, og kan se fotoalbumene deres uten å åpne Facebook. Dette er veldig smidig og viser mulighetene i systemet, men har kanskje ikke en voldsom innvirkning på hverdagen til alle. Men for mange vil dette være kjærkomment. Men vær oppmerksom på at jo mer man integrerer, jo tregere vil telefonen gå i enkelte tilfeller.

De som ikke liker Facebook vil sikkert sette stor pris på den brede støtten for e-post. Hero kan lese e-post også med lenker og bilder uansett hvilken Exchange-server man har. Åpning og lesing av vedlegg fungerer også veldig bra og er raskt.

Musikk og video har god støtte og nettleseren kan også vise flash-video. Et utvalg programmer for sortering av musikk kan lastes ned og flere vil komme.

Kameraet på fem megapiksler tar helt greie bilder, men de er ikke imponerende i kvalitet. Man kan derimot laste ned et bilderedigeringsprogram og fikse litt på bildene før man sender dem av gårde.

Rom for bedring
Stort sett er HTC Sense en fryd å bruke, men det er områder det kan bli bedre på. Ett av dem er inntasting av tekst. Telefonen hjelper deg å foreslå ord om du treffer feil bokstav mens du skriver og det er veldig bra. På den andre siden klarer den ikke alltid å håndtere æ, ø og å særlig bra. Stort sett må man bruke noen trykk ekstra for å hente fram spesialtegnene i stedet for å bare bruke a og o og la ordlisten fikse resten.

Det er problemfritt å bevege seg mellom trådløse nettverk og mobilt bredbånd, dette håndterer telefonen selv. Derimot fungerer mms veldig dårlig eller ikke i det hele tatt. Dette blir forhåpentlig fikset snart, for selv om mms for mange ikke er så viktig, vokser det stadig i utbredelse.

 

Konklusjon
HTC Hero er den mest komplette telefonen jeg har brukt på lenge. Og ja, jeg mener den er bedre enn iPhone, selv om det nok vil være delte meninger om dette. Prisen er litt stiv, og dette gjør at den neppe blir allemannseie, men det er en telefon som kan passe til alle. Det er ingen grunn til ikke å anbefale Hero på det varmeste.

Les flere tester i vår testseksjon.