Aluminiumsselskapet Norsk Hydro ble hardt rammet av finanskrisen. Selskapet gikk ut av 2009 med et underskudd på 2,5 milliarder kroner (underliggende ebit).

Resultatet var preget av et brått fall i aluminiumsprisene, samtidig som volumet falt for foredlede produkter. Både midtstrøm og nedstrømsvirksomheten ble svekket.

I første kvartal snudde det. Aluminiumsprisene steg, og det samme gjorde etterspørselen.

- Vi sa vi hadde som mål å komme styrket ut av krisen, og det føler jeg vi har greid, sa konsernsjef Svein Richard Brandtzæg under kvartalspresentasjonen tirsdag morgen.

Les: Hydro knaller til

Det ser bra ut....
Brandtzæg mener det ser bra ut også fremover.

- Det er grunn til å tro at utviklingen i den underliggende etterspørselen etter aluminium i første kvartal vil holde seg i annet kvartal. Det er positivt, sier Brandtzæg.

Hydro tror etterspørselen etter aluminium vil øke med 12 prosent i 2010.

... men det er fortsatt usikkerhet
Selv om mye peker i riktig retning er det fortsatt usikkerhet.

Hydro tror det fortsatt vil være en ubalanse mellom tilbud og etterspørsel i markedene utenom Kina.

- De store lagrene er også en grunn til bekymring, sier Brandtzæg.

De rapporterte lagrene utenom Kina er på rundt seks millioner tonn. I tillegg anslår Hydro at det finnes uregistrerte lagerbeholdninger på cirka to millioner tonn. Det er finansielle investorer som sitter på disse lagrene, og de er ikke tilgjengelige for markedene.

- Det er også grunn til bekymring i forbindelse med videre økning i aluminiumsprisene. De er volatile. De er på et bra nivå nå , men det er usikkerhet fremover som man ta hensyn til når man skal vurdere resultatene til Hydro, sier Hydro-sjefen.

Holder kostnadene stramt
Brandtzæg vil holde nøye kontroll med kostnadene også fremover.

- Det viktigste vi gjør nå er å redusere kostnadene videre på vår primærkapasitet, og å bedre marginene også på videreforedling ved å holde streng kostnadskontroll og samtidig ta markedsandeler i høymarginmarkeder, sier Brandtzæg.

Selskapet venter å lande programmet for kostnadsreduksjon på primærmetall i 2011. Qatalum vil også bidra til å redusere kostnader.

Gode gjennom hele linjen
Aksjemarkedet likte det de fikk se i Hydro-rapporten, og Hydro-aksjen sitger 3,26 prosent til 48,54 kroner.

Norsk Hydro blir nå belønnet for kraftige kostnadskutt gjennom 2009, mener analytikere TDN Finans har snakket med.

Selskapets førstekvartalsresultat overrasker analytikerne positivt til tross for at både realisert aluminiumspris og valutakurs var omtrent som ventet. 2010-estimatene ventes å komme opp.

I første kvartal overrasket selskapet spesielt positivt i nedstrømssegmentet, men også innen primæraluminium var utviklingen bedre enn mange av analytikerne ventet.

- Oppsideoverraskelsen skyldes nok både kraftigere vekst nedstrøms og at kundene begynner å fylle opp pipelinen sin igjen. Så dette ser veldig bra ut, sier analytiker Morten Normann i Nordea Markets til TDN Finans.

Han vil ta opp estimatene sine, men kan foreløpig ikke si hvor mye.

- Har mer å gå på
Normann påpeker imidlertid at resultatet er bedre enn ventet, men fortsatt ikke bra.

- De har mye mer å gå på resultatmessig, og de lagger jo aluminiumsprisen med en solid margin. Så dette går riktig vei, også med det arbeidet de gjør internt, sier han.

Foreløpig har Nordea Markets sterk kjøpsanbefaling og kursmål på 65 kroner.

First Securities-analytiker Hans-Erik Jacobsen lå høyest i TDN Finans konsensus. Også han er positivt overrasket over førstekvartalsrapporten, og mener den viser at selskapet er på vei opp av lavkonjunkturen.

- Dette var som vi trodde, sterkt. Resultatet innen videreforedling er sterkere enn vi la til grunn, mens det er litt svakere innen primæraluminiumsvirksomheten da selskapet hadde realisert enn noe lavere pris enn vi ventet, sa han til TDN Finans før børsåpning.

Aksjen NHY stiger 2,65 prosent.

Les: Hydro knaller til

Hydro-hett på Børsen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.