Avtroppende konsernsjef Eivind Reiten legger ikke skjul på at han godt kan tenke seg noen av de 50 milliarder kronene Folketrygdfondets Olaug Svarva kan bruke til å investere i obligasjonslån utstedt av norske bedrifter.

- Hydro har alltid brukt det norske obligasjonsmarkedet som en viktig finansieringskilde. Hvis Folketrygdfondet velger å delta i obligasjonslån vi utsteder, så er det veldig positivt og hyggelig, sier Reiten til DN.no etter dagens presentasjon av kvartalstallene.

Investment grade
Obligasjonsfondet blir opprettet for å hjelpe norske bedrifter til å skaffe lån i en tid der investorer kvier seg for å ta risiko. Forskriften for fondet er ikke fastsatt ennå. Regjeringen har sagt at mesteparten av pengene er tiltenkt solide selskaper med investment grade-kredittvurdering. Det betyr at Hydro, som har slik rating, ligger godt an.

Les også: Norske Skogs hodebry

Tidligere i dag leverte selskapet et tap på 7,6 milliarder kroner før skatt for fjerde kvartal 2008. Men fordi selskapet ikke betaler utbytte for 2008, ligger det an til å beholde sin sterke kredittvurdering.

Les også: Hydro snurper igjen pengesekken

I flere år har analytikere og journalister spekulert i hva Hydro skulle bruke sin engang så velfylte pengebinge til. Så sent som ved utgangen av første kvartal 2008 hadde Hydro nesten 13 milliarder kroner tilgjengelig i kontanter. Nå, bare ni måneder etterpå, er det skrumpet inn til 3,5 milliarder.

I tillegg har selskapet 12 milliarder kroner tilgjengelig i en kredittfasilitet som forfaller i 2014, samt drøye milliarden i en korttids kreditt.

Mangler penger
Likevel er pengebehovet så stort fremover at Hydro kommer til å trenge mer penger. I mer normale tider enn den vi er inne i, kunne selskapet basert seg på å dekke det gjennom den løpende driften. Men ettersom aluminiumsprisene stuper, etterspørselen faller og det tar tid å slanke bedriften, er ikke dette en realistisk mulighet lenger.

Derfor har selskapet allerede nylig utstedt et sertifikatlån på én milliard kroner og i dag varsler det selskapet at de kommer til å låne ytterligere milliarder i løpet av 2009.

- Hvor er pengene blitt av?

- De skulle brukes til ekspansjon. Vi putter 20 milliarder kroner inn i Qatar og det er vel anvendte penger. Dere journalister har spurt hva pengene skal brukes til og svaret var ekspansjon, sier Reiten.

Når den tidligere Sp-politikeren slutter som konsernsjef 30. mars etterlater han et selskap som ser totalt annerledes ut enn det han overtok for nesten åtte år siden. Hydro under Reiten har vært en gullgruve for aksjonærene, som har fått fete utbytter som følge av at Reiten har fisjonert ut en rekke av divisjonene i selskapet.

Prisene stuper
Igjen står et rendyrket aluminiumsselskap i en tid der etterspørselen etter aluminium stuper sammen med prisene.

På få måneder er prisen for et tonn falt fra drøye 3.200 dollar til i underkant av 1.400 dollar (se graf).  

- Blir dette en avskjed med bismak?

- Selvsagt skulle jeg ønske at verdenskonjunkturene var hyggeligere, men når jeg ikke har noen bismak er det fordi vi gjør det vi kan. Hydro er et selskap med en solid balanse. Og har man hatt glede av å lede et selskap under oppturer må man også ta med seg nedturene, oppsummerer Reiten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.