I en børsmelding tirsdag kveld skriver selskapet:

– Som følge av redusert etterspørsel etter aluminium i Europa har Hydro besluttet en delvis reduksjon av aluminiumproduksjonen ved Hydro Karmøy og Hydro Husnes.

I praksis vil det føre til at produksjonskapasiteten reduseres med 110.000–130.000 tonn primæraluminium, opplyses det i meldingen. Dette inkluderer den kapasiteten som allerede er tatt ut som følge av «ordinært vedlikehold og ikke startet opp igjen».

– Den ekstraordinære situasjonen i europeisk økonomi og energimarked gir en usikker markedssituasjon og en svakere etterspørsel etter aluminiumsproduktene våre, sier Eivind Kallevik, konserndirektør og leder for Hydro Aluminium Metal i børsmeldingen.

– Selv om 50 prosent av Europas produksjonskapasitet for primæraluminium er blitt midlertidig eller permanent stengt i løpet av det siste året, fører nå fallet i etterspørsel til en oppbygging av lager som gjøre det nødvendig med ytterligere tiltak, utdyper Kallevik.

I august ble produksjonen ved aluminiumsverket Slovalco i Slovakia stoppet, der Hydro er største eier.

Strømforbruket vil bli redusert ved de to norske fabrikkene med 170–200 MW, og tirsdagens nedstengning kommer kun tre uker etter at produksjon ble redusert ved de to norske fabrikkene som følge av strømprisene.

Påvirket av kraftprisene

– Kraftprisen i Sørlandet er med i vurderingen av å stenge ned produksjonen foreløpig av et produkt ved disse to fabrikkene, sier pressetalsmann i Norsk Hydro, Halvor Molland, til DN.

Ifølge ham er det lavere etterspørsel etter pressbolt fra europeisk bilindustri og byggenæring som medfører den drastiske nedstengningen. Dels tar det lang tid å stenge ned denne produksjonen, dels tar det også lang tid å starte den opp igjen.

Kraften som nå frigjøres «vil bli tilgjengelig i markedet», opplyser Molland. Hydro har både egenproduksjon av kraft, samt innkjøpt kraft på lange kontrakter for dekke behovet. Molland vil ikke opplyse hva den eventuelle fortjenesten kan bli på kraftsalget.

Hydro har én annen fabrikk av pressbolt i Norge, i Sunndal, og produksjonen vil fortsette her. Fabrikkene i Høyanger og Årdal produserer ikke pressbolt, og har ikke vært en del av de vurderingene som er blitt gjort de siste dagene, ifølge Molland.

Pressbolt er ett av tre primærmetallprodukter som Hydro produserer i Norge. Den produksjonen som nå pauses utgjør 110.000–130.000 tonn årlig, tilsvarende omkring 20–25 prosent av pressboltproduksjonen i Norge. Samlet produserer Hydro omkring én million tonn primærmetaller her til lands.

– Vi har fortsatt tro på at aluminium vil være en viktig del av det grønne skiftet, og vi permitterer ingen som følge av den produksjonspausen som vi nå setter inn. De titalls ansatte som berøres vil få kompetanseheving og bli brukt i nye investeringsprosjekter, sier Molland.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.