Hyttemeglere melder om gode tider i den norske fjellheimen, hvor mange nordmenn i disse dager tilbringer høstferien.

Ifølge dem er det flere år med kraftig boligprisvekst og rekordlave renter som nå for alvor gir utslag i markedet for fritidsboliger på fjellet (DN+)

DN har snakket med fire hyttemeglere, som alle mener prisveksten vil fortsette. Partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret støtter vurderingen.

– Det har ikke vært noe prisfest i hyttemarkedet, men vi ser et rekordenes år i 2016. Det er nye rekorder i både omsetninger, igangsettinger og priser. Høst og vinter ligger an til å bli det beste hyttemarkedet noensinne, sier han.

– For en gangs skyld har meglerne helt rett, sier Øye.

Dette er hyttemeglernes prognoser (NB. prisutviklingen er basert på meglernes egne anslag):

Christian Haatuft, Eiendoms­megler 1 Geilo

Område: Geilo

Prognose neste 12 måneder: 5 %

– Prisene er svakt på vei oppover. Jeg opplever at villigheten til å gå over takst er økende. Noe av forklaringen ligger i boligprisstigningen, men fjellet er også rett og slett blitt mer populært. Norge fremstår også som tryggere enn utlandet, sier Haatuft.

Ifølge ham er det bare 85 objekter til salgs i Geilo-traktene nå, mens det vanlige er 120–130.

Petter Birkrem, Privatmegleren, Ullevål

Område: Trysil

Prognose neste 12 måneder: 6–8 %

– Det er mer og mer slik at folk er litt engstelige for at nå går drømmehytta avgårde. Lav rente har endel å si. Det er mange svensker i Trysil, og der drar vi nytte av den lave kronekursen. Når folk ser at prisene er på vei oppover, er det flere som er tilbøyelige til å kjøpe. I tillegg har leieprisene steget i Trysil, og da ser flere hyttekjøp som en gunstig investering, sier Birkrem.

Ifølge ham er det 104 enheter til salgs i Trysil nå. Det er ti prosent færre enn sist år og 20 prosent færre enn i september 2014.

Stig Svartor, DNB Eiendom Lillehammer

Område: Hafjell

Prognose neste 12 måneder: 5 %

– Prisutviklingen er veldig avhengig av beliggenhet og type hytte. De som har attraktiv beliggenhet og der det meste stemmer, har nok hatt en økning på rundt fem prosent. Øvrige hytter samt de dyreste har nok hatt mindre prisvekst. Det som gjør at bruktmarkedet ikke stiger så mye, er at det bygges mye både på Sjusjøen og Hafjell samt Kvitfjell spesielt. Største konkurrenten på bruktmarkedet er nybygg hvor man bygger mer effektive hytter og leiligheter enn tidligere. Utbudet er noe lavere enn tidligere, og spesielt i Hafjell, sier Svartor.

Bente Holen Bergseng, Eiendomsmegler 1 Lillehammer

Område: Sjusjøen

Prognose neste 12 måneder: 0-1 %

– Ingenting tyder på at det stopper eller snur ned. Vi har solgt mye til gode priser med budrunder på flere objekter. Vi har en viss oppgang i alle segmenter. Men med så mye tomtesalg og utbygging som det er og har vært på Sjusjøen, legger det en viss demper på prispresset i bruktmarkedet, særlig i den dyreste delen av bruktmarkedet. I dag ligger det 65 fritidseiendommer ute i Ringsaker og ti i Lillehammer, omtrent som det pleier å være på denne tiden av året, sier Bergseng.

Tips oss om hyttesaker!

– Koker på tilbudssiden

Akkurat nå ligger det an til en gjennomsnittlig prisvekst for fritidseiendom i fjellet på rundt 6,0 prosent i år, ifølge Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.

I februar viste statistikk fra bransjeorganisasjonen Eiendom Norge at gjennomsnittsprisene også da var 6,0 prosent høyere enn tilsvarende periode i fjor.

– Samtidig koker det på tilbudssiden, og det har aldri vært så mange tomter tilgjengelig. Det gjør at prisene ikke vil eksplodere, mener Øye.

Les også: Geilo tilbake på hyttetoppen dnPlus (DN+)

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcasten om at penger er gratis: Rentenivået er unormalt lavt, og økonomene har ikke filla peiling på hvorfor. DNs utgavesjef Terje Erikstad og makrojournalist Einar Takla diskuterer med finansjournalist Marte Ramuz Eriksen hva som skal til for å få Øystein Olsen og andre sentralbanksjefer i zen.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

 
- Jensen legger frem et litt strammere budsjett enn ventet
DNs kommentator Bård Bjerkholt kommenterer det kommende statsbudsjettet.
03:32
Publisert:

 
Denne elbilen kommer snart på veiene
Mercedes lager et eget undermerke for elbil, og starter med en elektrisk suv.
01:42
Publisert: