– I august solgte vi totalt 21 hytter, og hittil i september har vi solgt 12. Sammenlignet med ifjor tilsvarer det nær doblet omsetning rent volummessig, sier eiendomsmegler Christian Haatuft i Eiendomsmegler 1 Geilo.

Han har i tillegg ytterligere to bud inne, og er følgelig svært fornøyd med at hyttemarkedet har snudd siden nedgangen på samme tid i fjor.

– De tre neste helgene regner jeg med det blir hektisk, sier Haatuft.

Rent prismessig ligger hyttene på uendret nivå. Og det er hytter i prisklassen mellom 1,5 og 5 millioner kroner som er de mest populære.

– Det er ikke sikkert alle selgerne er så fornøyde med prisen, men kjøperne er det – for de handler, legger han til.

 

Flat prisutvikling

– Aktiviteten nå er større enn på lenge, bekrefter administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge.

Han forklarer at prisene holder seg moderat fordi hytter ikke er objekter vi er avhengige av - på den samme måten som en bolig.

– Prisutviklingen på fjellet har vært veldig flat, og vi har sett en moderat utvikling over tid. Det skyldes at hytte ikke er noe du kjøpe, men noe du drømmer om. På samme måten du heller ikke selge, så mange bruker tid på både salg og kjøp, forklarer han.

Til tross for at omsetningstallene så langt i fjellsesongen har vært bra, kan det være «skummelt» å gå inn i fjellhyttemarkedet med tanke på å tjene penger på kort sikt.

– Har du tenkt å kjøpe hytte for å selge om 3-4 år, viser utviklingen at det er liten sannsynlighet for å få igjen et overskudd når du trekker fra salgskostnadene, sier Dreyer.

– Du må se på betalingsmuligheter i forhold til hva slags fasiliteter du er villig til å betale for. Det er mange hytter ute i markedet, og fullt mulig å få tak i rimelige hytter. Det betyr at mange har mulighet til å realisere hyttedrømmen.

Vil ha fasiliteter

Dagens kjøpere er opptatt av å ha de fleste fasilitetene på plass. I tillegg til beliggenhet med gode solforhold og skiløyper i nærheten, er vei, vann, strøm og avløp viktig, ifølge Haatuft.

Han opplever at hytter med dette på både Geilo og Ustaoset selger bra.

Til forskjell fra tidligere, er det nå budrunder på enkelte objekter, melder flere meglere.

– Det har det ikke vært mye av de siste årene. Før har vi i mye større grad måttet forhandle med én kjøper, sier Geilo-megleren.

Våkner før ferien

Også eiendomsmegler Silje Myrvollen i DNB Eiendom melder om økt hyttesalg. På meglerkontoret i Hallingdal har hun og kollegaen solgt 16 hytter hittil i september.

– Det er veldig bra respons. Vi merker at det er på tide å få hyttene ut i det åpne markedet. Interessen er stor. I dag solgte jeg en hytte som har ligget ute for salg i ett år – til prisantydning, legger hun til.

 

Pågangen fra selgerne er omtrent like stor som pågangen fra interessenter. Myrvollen mener mange hytteeiere har gjort lurt i å vente med å selge hytta. Hun mener «alt» kan skje.

– En av hyttene vi solgte hadde fire budgivere. Jeg har en oppfatning om at når ferien nærmer seg er folk våkne.

Også i Melhus opplever eiendomsmeglerfullmektig Kim Roger Laugsand i Heimdal Eiendomsmegling at hyttemarkedet er i ferd med å våkne.

– Stadig flere ringer for å selge. Hyttesalget kom i gang litt senere enn boligmarkedet, men nå kommer det også igjen for fullt, tror Laugsesand.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.