Prisene på fjellhytter har falt de siste årene, men nå tyder mye på at markedet er i ferd med å løsne litt.

Det siste året steg prisene på fjellhytter med 0,3 prosent, viser den årlige rapporten fra Eiendom Norge som legges frem mandag morgen.

Samtidig ser fjellhyttemeglerne en sterkt stigende interesse: Fra februar 2014 til februar 2015 ble det solgt 3.188 fjellhytter i Norge - en økning på hele 26 prosent fra samme periode året før.

Lave renter, økt tilgang på kreditt og nordmenns optimisme rundt egen økonomi er viktige bidragsytere, mener bransjeorganisasjonens administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer.

- Etter mange år med et ganske stort tilbudsoverskudd, ser vi nå en massiv økning i antall omsetninger av fjellhytter. Omsetningen er nå på «all time high», sier Dreyer til DN.

Gjennomsnittspris i utvalgte områder: Se oversikt nederst i saken!

Geilo på pristopp

Rapporten viser at nordmenn i dag er mest opptatt av nær beliggende langrennsløyper når de skal realisere fjellhyttedrømmen. Prisene på fjellhytter beliggende ved langrennsløyper steg med 1,9 prosent det siste år, mens beliggende ved alpinanlegg sank med 2,8 prosent.

I snitt ble fritidsboligene solgt 3,2 prosent under prisantydning det siste året, og den typiske fjellhytten koster i dag 1,5 millioner kroner.

Aller flest salg fant sted i kommunene Trysil, Krødsherad, Sigdal, Ringsaker og Hol. De høyeste snittprisene finnes nå i Hol, Bykle, Sirdal, Øyer og Tinn.

Hol-eiendomsmegler Christian Haatuft i Eiendomsmegler 1 på Geilo forteller om en «relativt bra» start på året.

- Vi er ganske «happy go lucky» nå, sier Haatuft til DN.

Så langt i år har meglerforetaket solgt rundt 15 hytter. Det er på nivå med 2014, som ifølge Haatuft ble et veldig sterkt år.

Optimistiske husholdninger

Mens økonomer har varslet oljenedtur og dårligere tider for norsk økonomi, ser ikke Eiendom Norge-direktør Dreyer den samme pessimismen hos norske husholdninger.

- Vi har i boligmarkedet sett en veldig stor optimisme når det gjelder troen på egen økonomi. Nå ser vi også dette i hyttemarkedet, fastslår han.

Dreyer forventer at trenden fortsetter ut årets fjellhyttesesong.

- Også tror vi det vil gjenspeile seg i ganske bra aktivitet i hyttemarkedet på sjøen til sommeren, sier han.

Økt salgstid

Samtidig som antall omsetninger steg, økte også salgstiden på fjellet fra 123 dager i fjor til 137 dager det siste året.

- Salgstiden øker ofte i perioder markedet får et oppsving, da mange eiendommer som har ligget for salg lenge blir solgt og øker gjennomsnittlig salgstid, sier Dreyer.

Raskest gikk det å selge i Kvam med 50 dager og tregest i Hemsedal med 332 dager.

Flere sidevisninger

Finn.no merker også økt interesse for fritidsboliger.

Hafjell, Sjusjøen, Trysil, Geilo og Norefjell topper listen over både antall sidevisninger og unike brukere på annonseportalen i perioden mars 2014 til februar 2015.

- Det er de kjente vintersportsstedene som er de mest populære områdene, sier salgsdirektør Johan Fredrik Høvås i Finn Eiendom i en pressemelding.

Det var per 3. februar 2.022 fritidsboliger til salgs med betegnelsen «på fjellet» på finn.no. Trysil har flest aktive annonser med 150 fritidsboliger til salgs.

Se video: Svensk dusjoppfinnelse kutter 90 prosent av vannforbruket

Se også: Norske Lise utfordrer våpenlobbyen i USA(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.