Med en «rabatt» på over 30 millioner kroner, sikret Ivar Tollefsen (53) seg i høst Tåtøy Hovedgård i Kragerø-skjærgården. Eiendommen på 650 mål ble opprinnelig lagt ut til salgs for 50 millioner kroner. Om det har investoren bare én ting å si:

- Opprinnelig pris var feil. Jeg synes selv 18,1 millioner kroner er en mye riktigere pris.

Dette lyder ikke ukjent på Leif J. Laugen - administrerende direktør i Krogsveen og styreleder i Eiendom Norge.

- Selgerne har vært urealistiske. Markedet har i noen år vært gjennom en realitetsorientering, sier han.

Ulike forventninger

Etter finanskrisen har det norske hyttemarkedet slitt i motbakke. Avstanden mellom selger og kjøper har kanskje vært spesielt stor på de aller dyreste objektene, mener Laugen.

- En god del penger, blant annet fra børsen, forsvant ut av markedet, sier meglertoppen og fortsetter:

- Prisen er jo helt avhengig av at det er flere interessenter. Dersom du absolutt må selge, må du bare akseptere det markedet vil gi.

Tønsberg-megler Jørgen Erland Petterson legger ikke skjul på at prosessen kan være krevende.

- Det er klart det kan være brutalt for den som selger, sier han.

Tegn til bedring

Begge understreker riktignok at hovedregelen er klar: Jo dyrere objekter, dess vanskeligere er det å sette en prisantydning. Årsaken er dårlig sammenligningsgrunnlag.

I torsdagens utgave av DN (NB. krever innlogging) gikk Petterson ut og etterlyste flere dyre strandperler. Både han og Laugen ser tegn på bedre driv i markedet enn på lenge.

- Nå har vi hatt en såpass lang periode hvor dette markedet har slitt, at jeg mener mye har justert seg ned til mer «riktige» nivåer, sier Petterson.

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund er enig.

- Ved mange destinasjoner har prisene på sjø- og fjellhytter stått stille eller vært negative de siste årene. God kjøpekraft, billig kreditt, lavere priser og god «prutingsmonn» på attraktive objekter bidrar til økt etterspørsel, mener han.

Skal leies ut

Tollefsen kan fortelle at han selv ikke planlegger å feriere på Tåtøy Hovedgård. På en annen del av øya, er 53-åringen midt i byggingen av et underjordisk hyttepalass på nærmere 1100 kvadratmeter i Kragerø.

- Så hva er planene for gården?

- Totalrenovere, leie ut. Forhåpentligvis til noen som vil drive ikke bare bo, selv om det ikke er driveplikt. Rydde i skogen, oppgradere turstier, lage det fint, svarer han.

I Kragerø eier investoren også Tollboden restaurant ved Blindtarmen, og han bekrefter at planene fremdeles er utvide driften til hotell. I dag vil han ikke kommentere det kommersielle rundt Tåtøy Hovedgård.

- Vi får se med årene hva som skjer.

DN hytteekstra:
Nøtterøy og Tjøme ligger på pristoppen
Flere slo til etter pruting dnPlus Etterlyser flere dyre strandperler dnPlus (DN+)
- Frykten for å være siste idioten inn, er redusert dnPlus Etterlyser flere dyre strandperler dnPlus (DN+)
Etterlyser flere dyre strandperler dnPlus Etterlyser flere dyre strandperler dnPlus (DN+)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.