«Det er trist at folk ringer inn anonymt av misunnelse for å plage folk som har lagt igjen mange millioner i avgifter og skatter via renovering til noe som var på vei til å falle i grus», skrev investor Dag Høili (47) til Lillesand kommune, etter at kommunen ba om redegjørelse for ulike forhold på eiendommen i mai.

Høili sikret seg den 12,5 mål store sjøeiendommen Kampedalen ved Blindleia i Lillesand kommune for 18 millioner kroner sommeren 2012, og skal siden ha oppgradert eiendommen for 20 millioner kroner.

Høili er sønn av Europris-gründer Terje Høili.

Dag Høili. Foto: Per Thrana
Dag Høili. Foto: Per Thrana (Foto: Dagens Næringsliv)
I oktober i fjor ble fritidseiendommen lagt ut for salg med en prisantydning på 40 millioner, og en takst på 44 millioner kroner. Eiendommen ble ikke solgt i fjor høst, og ble dermed tatt av markedet.

Fritidseiendommen ble lagt ut for salg igjen i det åpne markedet midt i mai, med samme prislapp. Men etter en drøy uke på Finn.no ble annonsen fjernet 27. mai. På spørsmål om eiendommen var solgt svarte Høili bare at «det flere interessenter fra utlandet på Kampedalen».

Avvik på eiendommen

Etter et anonymt telefontips om mulige ulovlige tiltak på eiendommen gjennomførte Lillesand tilsyn på eiendommen 26. mai.

Og i en foreløpig tilsynsrapport sendt til Høili, datert 26. mai, konkluderer Lillesand kommune med at det er avvik på eiendommen som nødvendiggjør videre oppfølging.

  • En hybel er ikke utført i samsvar med innsendte tegninger, men er oppført som en selvstendig boenhet og dermed ikke godkjent.
  • En loftsetasje er bruksendret slik at den inneholder rom og bad uten at det er omsøkt i kommunen.
  • Strandområdet og tilliggende sjøgrunn er påfylt med skjellsand. Kommunen pålegger Høili å legge frem dokumentasjon på at strandområdet var påfylt med skjellsand fra før i samsvar med tillatelse.

I korrespondanse med kommunen fremgår det at Høili nå foretar endringer som skal til for at hybelen blir godkjent, og vil sende inn søknad for endringer av loftsetasjen.

Høili skriver til kommunen at han anser fylling av sandstranden som renovering og vedlikehold.

På spørsmål fra Dagens Næringsliv om påleggene fra kommunen er årsaken til at eiendommen ble trukket fra Finn.no, og om Kampedalen legges ut for salg igjen når arbeidene er ferdigstilt, svarer Høili på sms:

– Dette er ingen spennende sak.

«Jeg kjøpte katta i sekken»

I en epost til Høili datert 13. juni skriver kommunen at den ikke finner dokumentasjon på at sandstrand var lovlig etablert fra før, og ber Høili dokumentere dette, opplyse om tiltakets omfang og om antall kubikkmeter av tilført sand.

I svaret datert 15. juni skriver Høili:

«Jeg ble kontaktet av et firma som driver med renovering av sand, og de ville fylle på det de sa var drevet vekk fra eiendommen. Mener jeg betalte de 70.000,- Jeg skjønner ikke at dette er noen sak !? Håper jeg får eiendommen omsatt og kan få etablert meg og familien et sted der det ikke blir saker ut av ingentingen etter min oppfatning.»

Høili fant både mus- og råteskader i hovedhuset da han skulle pusse opp, og krevde vel 3,9 millioner i erstatning fra tidligere eier og eierskifteforsikringsselskapet Protector. Kristiansand tingrett tilkjente ham 2,5 millioner i erstatning i januar ifjor, men motparten anket. I en dom fra Agder lagmannsrett fikk han bare 910.000 kroner, og måtte bære motpartens saksomkostninger for lagmannsretten på 240.000 kroner.

«Jeg kjøpte katta i sekken, og av bare feil og mangler har jeg måtte bruke 3,8 milloner for oppretting», skriver Høili i sin siste epost til kommunen.

Høili uttrykker forståelse for at kommunen skal passe på, samtidig skriver han at det i dette tilfellet ikke er gjort noe som skader miljøet eller noe annet.

«Blir dette dratt lengre vil det bli offentlig, og det resulterer igjen at de som legger tilbake mye kapital til kommunen vil flykte, dessverre», skriver Høili.

Kommunen har ennå ikke konkludert med om den mener påfyllingen av sand er søknadspliktig.

Eiendomsmegler Erik Steen i Krogsveen som har ansvar for salget av Kampedalen vil ikke kommentere saken.

Les også:
Så mye dyrere har sjøhyttene blitt på ett år

Sjøhytter har aldri vært dyrere 

Denne kommunen har de dyreste hyttene
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.