- Etter tre elendige somre var det viktig med en god sommer i fjor, slik at folk får troen tilbake på den norske sommeren, sier eiendomsmegler Tore Solberg i Z-Eiendom.

En rundspørring Dagens Næringsliv har foretatt blant en rekke eiendomsmeglere viser at et stort flertall tror fjorårets fine sommer vil påvirke interessen for hytter ved sjøen i år i stor eller noen grad.

Særlig juli i fjor var uvanlig tørr på Sør- og Østlandet, og hadde mange dager med høye temperaturer (Se undersak).

- I fjor sa jo alle at «ingenting er som den norske sommeren». Når interessen blir større, blir prisene bedre. Det gjenstår å si hvordan dette gir utslag, men man kan si at det er en positiv tendens, og jeg tror markedet blir litt bedre enn i fjor, sier den Vestfold-baserte eiendomsmegleren.

Solberg har få eiendommer ute for salg før påsken.

- Grunnen til det er at våre kunder er på påskeferie. Påsken er skillet mellom vinter og vår i Norge, uansett når den er, sier Solberg.

- Friskt i minne varme sommerdager
- Erfaringsmessig påvirker gode somre året i forkant hyttemarkedet året etter. Folk har ofte friskt i minne varme sommerdager med kjøring til og fra strender, kanskje langt fra hjemmet og bestemmer seg da for å se etter passende objekter for familien våren året etter, sier daglig leder Hanne Marie Tegneby ved DNB Eiendom Fredrikstad, som selger en stor andel av fritidsboligene i området.

I fjor solgte meglerkontoret langt færre hytter enn årene 2012, 11, 10 og 09.

- Bakgrunnen var blant annet en veldig sen vår hvor det var is på vannet langt ut i mars og noen steder april. Denne forsinkelsen klarte vi aldri å ta tilbake. De som selger fritidseiendom er ofte ikke «nødt» til å selge og venter da heller til markedet er tilbake med sol og varme før de legger eiendommen ut for salg, sier Tegneby.

Hun sier de har hatt god pågang av oppdrag inn på fritidseiendom i år sammenlignet med i fjor, og har hatt mange på tråden som vil høre hva som kommer.

Tegneby mener utviklingen i boligmarkedet fremover vil være av stor betydning for fritidsmarkedet.

- Når boligene våre øker i verdi,  generer det egenkapital som benyttes som sikkerhet ved kjøp av fritidsbolig. Både nedbetaling av gjeld og boligprisvekst resulterer i økt boligformue. Hvis boligprisene skulle falle, vil det være negativt for etterspørselen i fritidsmarkedet, spesielt etter nye hytter.

Hittili år har de nominelle boligprisene steget nesten fem prosent.

- Det lover bra for salg av fritidsboliger denne våren og sommeren, sier Tegneby.

- Merket noe effekt i fjor
- Vi merket noe effekt av det gode sommerværet i fjor, men ikke så mye. Derfor håper vi at det blir fint vær i år også, slik at folk opplever det som riktig å ha hytte ved sjøen, og etter hvert glemmer de dårlige somrene, sier daglig leder Jørgen Erland Pettersson ved Krogsveen Tønsberg.
Flotte forhold i fjellet gjør at folk ikke ennå har rettet fokus mot fritidsboligmarkedet ved sjøen, mener Pettersson. Samtidig har han registert nok interesse allerede til at han er «forsiktig positiv» med tanke på årets salgssesong ved sjøen.

- Tror kjøpelysten kommer
- Vi hadde en meget flott Sørlandssommer i fjor, så vi håper og tror at kjøpelysten vil komme tilbake, sier fagansvarlig Gustav J. Sædberg i Meglerhuset Sædberg i Kristiansand, som også har startet sesongen tidligere i år.

- Vi har allerede sluppet noen eiendommer for salg, og det er har vært interesse for noen av disse allerede, sier Sædberg.

Selv om mange banker har satt ned renten, og boligprisene har steget i år, mener Sædberg det er for tidlig å si noe om prisutviklingen i sjøhyttemarkedet denne sesongen.

- Billige flybilletter
- De seneste årene har det vært en tendens tiil at det kjøpes bolig sydover i Europa grunnet mye dårlig sommervær i Norge, påpeker eiendomsmegler Marius Berger i Eie Eiendomsmegling avdeling Skøyen.

En medvirkende årsak her er også flere flyruter og ikke minst billige flybilletter, mener Berger, som selger en del hytter i Indre Oslofjord.

- Det ser ikke ut som klima og miljøsituasjonen har noen påvirkning på folk i denne sammenhengen. Om én eller flere somre med godvær i Norge vil være med å snu trenden vil bare tiden vise, sier Berger.

Les også:
Tidlig vårløsning for sommerhytter dnPlus  

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.