- Det er en sterk økning i pris, sier administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge til DN.

Prisene på fritidsboliger ved sjøen er nå 11,7 prosent høyere enn for et år siden, viser pristatistikk lagt frem av Eiendom Norge i samarbeid med Finn.no og Eiendomsverdi onsdag.

- Vi merket et taktskifte i fritidsboligmarkedet for sommerhyttene ifjor sommer. Det har over flere år vært en ganske moderat prisøkning, men vi merket et taktskifte ifjor ved at det var flere på visninger og det var flere som var mer aktive med å legge inn bud enn det vi har merket på mange år, sier Dreyer.

En hytte ved sjøen kostet i snitt 2.216.528 kroner det siste året. Ifjor var gjennomsnittsprisen på en hytte ved sjøen 1.984.358 kroner.

Utlandet mindre attraktivt

Ifølge Dreyer er det flere grunner til at prisene på sjøhytter har hatt en markant prisøkning det siste året.

- Vi hadde en veldig god sommer ifjor, det tror jeg har innvirkning. Hyttemarkedet i Sverige har blitt dyrere, det gjør at det er mindre flukt mot Sverige. Det er såpass mye uro rundt sterk euro og svak krone, slik at alternativet med Spania og andre land sørover i Europa er mindre attraktivt. Det er en sum av mange ting, men det viser også at nordmenns tro på egen økonomi er større enn manges tro på norsk økonomi, sier han.

Les også: - Nå er det liv i høyprismarkedet igjen

Selgerne oppnår imidlertid ikke prisantydning ved salg av sjøhytte. Sjøhyttene har det siste året blitt solgt for i gjennomsnitt 2,5 prosent under prisantydning.

- Det har nok noe å gjøre med at hytteselgerne har vært mer stae på å oppnå prisene. Hyttene har ligget ute lenge, mange hytteselgere må jo ikke selge. Så de sitter og venter på å få det budet de er villige til å selge for. Nå har kjøperne kommet nærmere og selgerne er villige til å ta en noe lavere pris enn forventet. Prisantydningene holdes ofte veldig stabile, sier Dreyer.

Drevet av dyre hytter

Det er solgt 653 sjøhytter i mai og juni i år. Dette er 56 flere enn i samme periode ifjor, viser statistikken. Totalt i 2015 er det solgt 2.344 sjøhytter gjennom megler i år. Eiendom Norge har aldri før registrert så mange hyttesalg gjennom megler.

Det tok kortere tid å selge en sjøhytte i fjor enn i år. Det siste året tok det i gjennomsnitt 127 dager å selge en fritidsbolig ved sjøen, mens det ifjor tok 106 dager.

- Vi ser at snittprisene går opp i veldig mange av kommunene. Det viser at det har løsnet noe i det dyrere hyttesegmentet. Det betyr ikke nødvendigvis at snittprisene over alt går opp. På Tjøme har det gått opp nesten en million kroner. Det betyr ikke at Tjøme har gått opp 20 til 25 prosent i pris, men det betyr at flere av de dyrere hyttene er solgt. Det er så lite antall når du bryter det ned på regioner, at det slår ut på snittprisene, sier Dreyer.

- Mange av de dyrere hyttene selges nå, understreker han.

Dette er gjennomsnittsprisen i de ti dyreste hyttekommunene i Norge:

Tjøme - 5.407.667 kroner

Lillesand - 5.345.652 kroner

Nøtterøy - 4.883.000 kroner

Søgne - 4.575.385 kroner

Rygge - 4.395.158 kroner

Sandefjord - 4.381.571 kroner

Grimstad - 4.135.313 kroner

Os (Hordaland) - 4.006.575 kroner

Tvedestrand - 3.757.813 kroner

Kragerø - 3.733.826 kroner

Det er omsatt flest sjøhytter i Kragerø i år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les mer om hyttemarkedet:

- Frykten for å være siste idioten inn, er redusert

Dette oppussingsobjektet gikk 3,6 mill. over prisantydning

Fikk 30 mill. i rabatt: - Opprinnelig pris var feil