I en periode før finanskrisen gikk norske luksushytter som varmt hvetebrød. Så stoppet markedet fullstendig opp.

- Dette var en helt annen tid med mye nye penger. Kjøperne var aksjemeglere og andre - ofte mellom 30 og 40 år, minnes eiendomsmegler og advokat Jan I. Opthun i Kragerø-baserte Midgaard og Opthun.

2007 ble toppåret for fritidseiendommer til over ti millioner kroner. Til sammen ble det solgt 42 hytter i denne prisklassen. Ifjor var antallet 28, ifølge tall fra eiendomsdatabasen til Ambita (se grafikk).

Selv om hyttemarkedet i Norge viser tegn til å være på bedringens vei, tviler Opthun på en ny luksusboom med det første. 

- Disse kjøperne er i stor grad borte fra markedet i dag, mener han.

- Selektivt

I årene før finanskrisen kunne Opthun selge opptil ti såkalte luksushytter i året, mot et par de siste årene.

- Det er høyprissegmentet som har vært spesielt dårlig de siste årene. Her har vi og andre meglere nå justert prisforventingen betydelig, sier han.

Tidligere i år ble hytta til Atle Brynestad solgt etter saftig priskutt og flere år på markedet. Sørlandsperlen gikk hele 13,75 millioner kroner under det Brynestad i utgangspunktet ba om.

Ansvarlig eiendomsmegler, Gustav Sædberg i Meglerhuset Sædberg, viser til et selektivt marked.

- Kjøpekraften er der fremdeles, men kjøperne i luksusmarkedet er blitt mer selektive. Det er heller ikke så mange eiendommer som legges ut til over ti millioner kroner, sier han.

Positiv før sesongen

Brynestads luksushytte i Lillesand er så langt årets dyreste, ifølge Ambita.

- Dette underbygger at for denne type objekter er ikke sesong avgjørende, sier selskapets administrerende direktør Stig Seljeseth.

Eiendomsmegler Sædberg er generelt positivt før årets sjøhyttesesong starter for alvor.

- 2013 var et ekstremt svakt år for oss på Sørlandet. 2014 ble betydelig bedre med mer interesse og mer salg. Dette handler om både vær og norsk økonomi, sier eiendomsmegleren.

God start

Opthun i Kragerø opplever at han de siste årene har mistet mange kunder til Spania. Nå kan eiendomsmegleren melde om en god start på året.

Her tror han kronekursen og flere somre med godt vær er avgjørende.

- Det er flere år siden vi har solgt så mange fritidseiendommer i vinter som per i dag, forteller Opthun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.