Investor og milliardær Øystein Stray Spetalen tapte i januar en sak i Sandefjord tingrett, og ble idømt erstatningskrav for ødeleggelser på hyttenaboens hekk.

I tillegg ble Spetalen nektet å la sauer beite på et område som hyttenaboene Svein Sandvik (88) og Knut Rygh (82) i dag benytter som hager for sine fritidseiendommer.

Spetalen gjorde via sin advokat det umiddelbart klart at saken ville bli anket.

Men Dagens Næringsliv er kjent med at Spetalen nå har inngått avtale med Sandvik om å kjøpe hans hytte for syv millioner kroner, etter at Sandvik skal ha avslått et bud på fem millioner kroner.

- Spetalen kjøper Sandviks hytte og dekker saksomkostningene på 191.000 kroner. Det er alt jeg kan si, sier Sandviks advokat Tallag Andersen i Seland.

Vil ikke kommentere

Dermed har Spetalen kun anket saken mot Rygh.

-  Spetalen har anket mot min klient Knut Rygh, og saken står så vidt vi kan se i samme stilling som for tingretten, sier Ryghs advokat Arnt Olaf Stillerud i Tenden.

- Har Spetalen tilbudt seg å kjøpe Ryghs hytte?

- Det har vi ikke noen kommentar til, sier Stillerud.

Spetalen vil ikke si om det er aktuelt å kjøpe ut Rygh også.

«Beklager kan ikke kommentere da jeg tenker på klimakrisen hele døgnet», svarer Spetalen på epost.

Spetalens advokat svarer noe mer utfyllende:

- Vi har ikke kommentarer til dette utover at tingrettens dom er feil, og derfor er den anket til lagmannsretten. Også dommen hva gjelder Sandvik er feil, men her er det nå ikke behov for å anke, sier advokat Jarle W. Holstrøm i Haavind.

Tips oss om boligsaker!

45 millioner kroner

Med kjøpet av Sandviks hytte har Spetalen tilsammen betalt 45 millioner kroner for Østerøya-eiendommene. I tillegg kommer ukjente beløp til omfattende oppgraderinger av eiendommene.

I tillegg til byggarbeider har det vært flere rettsprosesser knyttet til Spetalens feriested, og han har følgelig vært en mer flittig brevskriver enn den gjengse hytteeier i området.

Sandefjord kommunes digitale postliste har oppføringer tilbake til 2004. En rask opptelling Dagens Næringliv har fått fra kommunen viser at Sandefjord kommune har mottat i overkant av 100 skriftlige henvendelser fra eller på vegne av Spetalen fra 2004 og frem til idag.

I 1997 kjøpte Spetalen den første biten av det som nå har vokst seg til en enorm fritidseiendom på over 100 mål i hjemkommunen Sandefjord.

Da kjøpte han en 8,5 mål stor strandeiendom for 16 millioner kroner. Siden har han jevnt og trutt kjøpt opp flere eiendommer rundt­ landstedet på Østerøya.

I 2014 kjøpte investoren en stor del av gården Bergan Øde ved sjøen i Sandefjord for 12 millioner kroner.

Les saken: Fra 8,5 til 100 mål på Østerøya

- Han kjøpte eiendommen for å sørge for at andre ikke tar den, så han har kontroll på eiendommen, vil jeg tro, sa selger Hans Naphaug til Dagens Næringsliv i mai 2014.

En god del av denne langstrakte gårdseiendommen, omslutter Spetalens omfangsrike feriested, på siden som vender vekk fra sjøen.

«Ingen tvil om at hekken er ødelagt»

Gårdseiendommen omslutter også fritidseiendommene til Spetalens hyttenaboer, Knut Rygh og Svein Sandvik, som i 2015 saksøkte Spetalen og hans heleide selskap Berganodden Båtservice AS for å kunne opprettholde den mangeårige bruken av en del av gårdseiendommen.

Rygh og Sandvik har hatt tinglyste bruksrettigheter til å benytte områdene mellom sine hytter og vannet, noe gårdseiendommens forrige eier, Hans Naphaug, la til rette for, ifølge dommen.

Ifølge dommen fra Sandefjord tingrett gikk Spetalen derimot inn for å begrense naboenes bruk av området.

Rygh hadde opparbeidet en jordvoll med hekk og bygget en platting med hagemøbler i vannkanten. Men i oktober 2014 ble det fjernet en jordvoll, en treplatting og en landgang som tilhørte Rygh.

«Det er ingen tvil om at hekken er ødelagt. Retten kan ikke se noen annen forklaring enn at det var saksøkte som sørget for å fjerne hekken», skrev dommerfullmektig Petter Hallsteinsen i dommen.

Spetalen ble dømt til å betale 219.000 kroner i erstatning til Rygh.

Sandvik på sin side fikk beskjed av Spetalen om å fjerne en trejolle og å ikke parkere på området mellom hytta og vannet.

I dommen konkluderer retten med at saksøkernes rett til å benytte området ikke ble endret da Spetalen kjøpte eiendommen.

Samtidig understrekes det at bruksretten ikke er eksklusiv, og at grunneieren også har rett til å benytte det omtvistede området. Retten påpekte også at det er urimelig å la Rygh beholde en hekk uten åpninger.

«Sauen etterlater seg ekskrementer»

I søksmålet motsatte Sandvik og Rygh seg også Spetalens planer om å la sauer beite i det omtvistede området, og fikk fullt medhold i retten.

«Sauen etterlater seg ekskrementer og fare for ødeleggelse på hagemøbler og andre eiendeler som tilhører Sandvik og Rygh. Det vil sette en betydelig demper på ferieidyllen», skrev dommerfullmektig Petter Hallsteinsen i dommen.

Over tid ønsker Spetalen å ha rundt 100 sauer på gården, ifølge dommen. 

Retten la til grunn at området maksimalt kan fø én til to sauer hvis det gjøres om til beite, og den økonomiske forskjellen for Spetalen blir svært begrenset.

Les også:
Vil bygge ni leiligheter på «Oslofjordens beste strandeiendom»

Hun kjøpte Reitans strandvilla for 34 mill.

DNtv:Familiens drømmebil

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.