I kjølvannet av finanskrisen var det i mange år lite fart i luksusmarkedet for fritidseiendommer ved sjøen. Idag er problemet snudd på hodet, ifølge hyttemeglerne. De hevder at kjøperne står klare, men at det nå er mangel på tilbud.

– Jeg har kjøpere som er desperate. Markedet skriker etter gode objekter, og det gjelder egentlig alle segmenter, sier eiendomsmegler Tore Solberg i Eiendomsmegler 1 Sandefjord.

– Alternativene er elendige

DN har laget en liste over de dyreste sjøhyttekjøpene i sommer (se listen nederst i saken). Den viser at det i år er solgt seks eiendommer til over 20 millioner kroner.

Eiendomsmegler Solberg understreker at det, til tross for økt etterspørsel, tar tid å selge luksuseiendommene. Hans dyreste hyttesalg denne sesongen var en fritidseiendom på Østerøya i Sandefjord. Prisantydningen var 20 millioner kroner, men salgssummen endte på 16,5 millioner kroner.

– Etter det jeg kjenner til, er dette noe av det dyreste solgt i Vestfold i år. Og 16,5 millioner er ikke all verdens, vedgår han.

Ifjor sto Solberg blant annet for salget da London-bosatte Celestine Clauson (19) ga 30,75 millioner kroner for en fritidsbolig på Tjøme. Eiendomsmegleren har en klar teori om hvorfor ikke flere selger i det øvre prissjiktet om dagen.

– Det tror jeg handler om at alternativene for formuesplassering er elendige. Arveavgiften er også falt bort, sier eiendomsmegleren.

Startet bra

Fra samme region får Solberg støtte av daglig leder Jørgen Erland Pettersson i Krogsveen i Tønsberg. Pettersson viser til at sesongen startet bra, med stor optimisme(DN+). Siden har utviklingen skuffet, mener han.

– Generelt sett har markedet for vårt område vært dårlig. Det er helt klart mangel på boliger til salgs. Meg bekjent er det ikke solgt noe for 15 millioner kroner på Nøtterøy/Tjøme i år, og det er spesielt. Volumet er mindre enn ifjor og de store kanonene er ikke kommet for salg, sier Pettersson.

Forklaringen hans er den samme som Solbergs.

– Jeg tror at mange har funnet ut at det kan være vel så greit å sitte på en slik eiendom i en trygg havn enn å ta ut verdiene idag, sier Pettersson.

Løsnet først ifjor

Litt mer positiv er advokat Jan I. Opthun i Kragerø-baserte Midgaard og Opthun.

Opthun har i sommer solgt 7 til 8 strandeiendommer fordelt på prisområdet 9 til 21 millioner kroner, opplyser han. Ifjor hadde han til sammenligning 4 til 5 salg av strandeiendommer i prisområdet 14 til 26 millioner kroner.

Riktignok merker også han seg utviklingen:

– Det var jo først ifjor at høyprissegmentet løsnet etter finans- og eiendomskrisen inntraff i 2008. Det har i sommer vært større etterspørsel enn tilbud av eiendommer i det såkalte luksusmarkedet, sier Opthun.

– Få eiendommer til salgs

Eiendomsmegler og fagansvarlig Gustav J. Sædberg på Sørlandet tegner et lignende bilde.

– Året i år har vært mye likt 2015 – som var en god sesong etter noen dårligere år ved sjøen. For vår del på Sørlandet, så har det vært for få eiendommer til salgs av de mer eksklusive stedene, sier han.

Sædberg var i år blant annet ansvarlig for salget av et landsted på Blindleia til 22 millioner kroner.

– De fleste dyre eiendommene har vært omsatt – og vi merket god pågang i salget til 22 millioner. Det er flere aktuelle kjøpere i høyt prissegment. Mange av disse er selektive – og leter etter det «rette» objektet, sier Sædberg.

– 1000-kronersspørsmålet

Tidligere i sommer viste ny statistikk at det aldri har vært dyrere å kjøpe hytte ved sjøen. Prisen for en fritidseiendom ved sjøen økte i gjennomsnitt med 1,7 prosent fra juni i ifjor til juni i år, ifølge Eiendom Norge. I gjennomsnitt koster en sjøhytte nå 2.244.748 kroner.

Eiendomsmeglerne understreker at det såkalte luksusmarkedet lever litt sitt eget liv. På grunn av såpass få omsetninger, er det vanskelig å si noe generelt om prisutviklingen.

I skrivende stund ligger det på finn.no ni sjøhytter til salgs for 15 millioner kroner eller mer. I Sandefjord er eiendomsmegler Solberg spent på neste år.

– Hvordan neste sesong blir, er 1000-kronersspørsmålet. Jeg er ikke bekymret på salgssiden, men spent på tilbudssiden, sier han.

De dyreste sjøhyttekjøpene i år*

1. Landsted på Slevik ved Onsøy solgt for 48 millioner kroner. Kjøper fremdeles ukjent.

2. Snarøya-eiendom (Hans Haagensens vei 3) solgt for 22,75 millioner kroner til Gustaf Aspelin.

3. Landsted i Blindleia solgt til Eivind Gunvaldsen for 22 millioner kroner. Gunvaldsen er sjef for lysarmaturbedriften SG Armaturen i Lillesand.

4. Kragerø-hytte på Fugleøya/Sukkertoppen - egen øy rett innenfor Jomfruland - solgt til Simen Flaaten, megler Clarksons Platou, for 21 millioner kroner.

5. Sommersted i Brekkestø/Blindleia solgt for 20,5 millioner kroner til investor Knut Trygve Flakk.

6. Landsted på Oterøy i Kragerø solgt for 20 millioner kroner. Kjøper fremdeles ukjent.

7. Fritidseiendom på Skjæløy, rett nord for Hankø, solgt for 18,5 millioner kroner til Tim Wang (eier/daglig leder Sjøsenteret Killingen).

8. Landsted i Høvåg/Lillesand solgt til Fredrik Vik Mårø for 18,2 millioner kroner.

9. Strandeiendom på Gåsøya i Bærum solgt til Peder Christian og Marius Ektvedt til 16,5 millioner kroner.

9. Fritidseiendom på Østerøya i Sandefjord solgt til Bjørn Erik Indahl for 16,5 millioner kroner.

10. Kragerø-eiendom solgt fra Europris-arving Maria Høili til Harald Sigurdssøn Atrup til 15 millioner kroner.

*Listen baserer seg på tinglysninger i eiendomsregisteret og registeringer gjort av DN. Det tas forbehold om eventuelle salg utenom dette.

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast «Finansredaksjonen» om septemberskrekken: Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank forklarer hvorfor aksjemarkedet gjør det så dårlig i september.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Treningsgründernes suksessoppskrift: Slik trenes hele kroppen i løpet av én uke
Daglig leder Linn Herland ved Barry's Bootcamp i Bergen viser fem favorittøvelser som kombinerer flere ulike muskelgrupper.
03:40
Publisert:

Første elektriske lastebil på norske veier
Erna Solberg prøvekjører den nye elektriske lastebilen til dagligvaregrossisten ASKO. - Bare glad jeg slipper å rygg, sier statsministeren. Lastebilen har en nyttelast på 18 tonn, og en rekkevidde på ca 20 mil.
01:22
Publisert: