Oslo: – I segmentet rundt fem millioner kroner ser vi nå at det er mange kjøpere i vårt område, sier daglig leder Jørgen Erland Pettersson i Krogsveen Tønsberg, som selger eiendommer i områdene rundt Tønsberg, Nøtterøy og Tjøme.

Pettersson mener markedet ifjor så begynnelsen på et taktskifte, som begynner å sette seg nå.

– Det er høyere aktivitet og kjøpsvillighet. Det begynner å bli besluttsomhet blant dem som har fulgt med, men ikke har gjennomført kjøpet de siste årene, sier Pettersson.

Meglerne rapporterer om merkbar økt interesse og fremmøte på visninger.

– Generelt sett er dette kanskje det viktigste for markedet, at det føles trygt å gå inn i hyttemarkedet. Frykten for å være siste idioten inn, er redusert, sier Pettersson.

Ifølge Pettersson sitter de ikke lenger bare i forhandlinger med én kjøper.

– Nå er det faktisk gode budrunder på en del av eiendommene, sier Pettersson, som i år har solgt ti fritidseiendommer til mellom fire og elleve millioner kroner. Tre av disse er overliggere fra ifjor.

Ifølge Pettersson har salgene i femmillionersklassen gått for mellom 300.000 og én million kroner over prisantydning.

Eiendomsmegler og advokat Jan I. Opthun i Kragerø-baserte Midgaard og Opthun oppgir at selskapet hittil i år har solgt en del flere fritidseiendommer enn i tilsvarende periode de siste årene.

– Vi har solgt en del tomter og noen eiendommer til 6–7 millioner kroner, sier han.

Gustav Sædberg i Meglerhuset Sædberg påpeker at mulig årsak til god sesongstart er at det var tidlig påske i år, og det har vært brukbart vær slik at mange har hatt mulighet til å presentere eiendommer allerede i april.

Tore Solberg i Eiendomsmegler 1 Sandefjord er langt mer optimistisk nå enn på samme tid ifjor.

– Det er ingen tvil om at 2012 og 2013 var nokså trege år. Starten av fjorårssesongen var også treg. Det løsnet først midt i juni. Men da folk så at det ble solgt en del fritidseiendommer, var det flere som hev seg på, sier Solberg.

I tillegg til at to godværssomre på rad har fått nordmenn til å gjenoppdage egen skjærgårds fortreffelighet, trekker meglerne frem flere økonomiske forhold som de mener vil styrke hyttemarkedet:

  • Sterkt boligmarked
  • Rekordlave renter
  • Svekket kronekurs

– Du får ikke så mye for norske kroner i utlandet lenger. Det kan også hende at noen utenlandsfarere har funnet ut at det tar vesentlig lengre tid å dra til Spania enn til Kragerø-skjærgården eller Sørlandet, sier Opthun.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea mener meglernes argumenter for et positivt hyttemarked høres overbevisende ut.

– Det som trekker i motsatt retning, er at jobb og inntektsutsikter er noe usikre, ihvertfall i de mest «oljeutsatte» delene av landet. Hyttekjøp er antagelig noe man holder litt mer tilbake på når usikkerheten økter. Men i sum er nok likevel lav rente, svekket krone og boligprisvekst, som jo blant annet gir sikkerhet for lån til kjøp av hytte, nok sier Bruce.

Opthun innvender at rekordlave renter ikke nødvendigvis betyr så mye.

– Det er lite lånekapital ved kjøp av fritidseiendom, sier Kragerø-megleren.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.