–Enten så liker du det, eller så hater du det, sier eiendomsmegler Stig Svartor i Aktiv på Lillehammer om glass- og betongkolossen Krystallen på Kvitfjells østside. De siste årene har han solgt rundt ti leiligheter i året i leilighetskomplekset.

– Det er vi egentlig ganske fornøyd med, sier han.

12 ledige leiligheter

Men til tross for kraftig prisdumping de siste årene, er ikke alle de 129 leilighetene solgt.

– Det har vært holdt tilbake en del leiligheter som ikke har vært i markedet før. Nå har vi 12 leiligheter på listen, deriblant kanskje den råeste fjelleiligheten som er i markedet i dag, mener Svartor om den 224 kvadratmeter store toppleiligheten med utsikt over Rondane og Gudbrandsdalen. Den vil utbygger ha 6,99 millioner kroner for, i overkant av 31.000 kroner kvadratmeteren.

LETTSTELT. – Det er veldig lettvint å eie, det er nærmest et vedlikeholdsfritt bygg, sier eiendomsmegler Stig Svartor. Han skal selge de 12 siste leilighetene i Krystallen, deriblant toppleiligheten med utsikt over Gudbrandsdalen og Rondane. Begge foto: Geir Olsen
LETTSTELT. – Det er veldig lettvint å eie, det er nærmest et vedlikeholdsfritt bygg, sier eiendomsmegler Stig Svartor. Han skal selge de 12 siste leilighetene i Krystallen, deriblant toppleiligheten med utsikt over Gudbrandsdalen og Rondane. Begge foto: Geir Olsen
– Det var egentlig meningen at den skulle gå som utleie i det profesjonelle utleiemarkedet, men det har ikke vært så stort utleiepotensial på den, sier Svartor.

I tillegg til utbyggerens 12 leiligheter, forsøker også fire andre eiere å selge sine leiligheter i Krystallen til priser rundt 25.000 kroner kvadratmeteren.

Sparte det beste

De lokale utbyggerne Gunnar Fretheim og Iver Hammeren vil bygge noe verden aldri hadde sett før: fire høyblokker på tilsammen 52.000 kvadratmeter i den norske fjellheimen, noen av dem inntil syv etasjer høye. En rekke av leilighetene ble solgt til spekulanter som ikke kunne eller ville gjøre opp for seg da leilighetene skulle overtas omtrent i det finanskrisen inntraff. Dermed måtte mange leiligheter selges på nytt. De to gikk til sak mot eiendomsmegleren Poppe&Co for ikke å ha sjekket betalingsevnen til kjøperne godt nok, og vant saken i tingretten.

– Nå har vi holdt på i åtte år, men vi begynner å nærme oss en ende her, sier Gunnar Fretheim som til daglig jobber med utvikling av alpinanlegget i Kvitfjell. Ifølge Fretheim har de spart noen av de beste leilighetene til sist i håp om å få bedre priser når tilbudet av leiligheter ikke lenger er så stort.

– Det er dit vi har kommet nå, sier Fretheim.

Ingen tap foreløpig

Om banken vil sitte igjen med tap på prosjektet, avhenger av hva de siste leilighetene blir solgt for.

– Hvis vi selger for en lavere pris enn gjelden, vil det bli for lite penger i potten, men det vet vi ikke før siste leilighet er solgt, sier Fretheim.

For å sikre at bygget ble ferdigstilt og selskapet ikke gikk konkurs, ga DNB et byggelån på tilsammen 350 millioner kroner i 2009. Ifølge årsregnskapet for 2013 hadde Krystallen Eiendom ved årsskiftet igjen en gjeld på 39 millioner kroner til kredittinstitusjoner.

Ifølge Stig Svartor er mange av Krystallen-kjøperne familier med barn som er aktive på ski. Blokkene ligger rett ved treningstraseen og den gamle Olympiabakken på Kvitfjell som holder åpen seks måneder i året.

Daglig leder Odd Stensland i Alpinco, som eier og driver alpinanleggene både i Hafjell og Kvitfjell, mener Krystallen har tilført bakken en rekke nye skigjester.

– Det har vært en veldig positiv tilvekst til anlegget. Det er i stor grad alpinfolk som står mye på ski som har kjøpt der, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.