Geilo troner alene på hyttetoppen. Fra høstferien ifjor frem til i dag har Geilo vært fjellhyttestedet med det dyreste
TI MILLIONER KRONER. Tjødnlie 16.
TI MILLIONER KRONER. Tjødnlie 16.
enkeltsalget av en fritidseiendom, den høyeste gjennomsnittsprisen og soleklart flest salg i høyere prisklasser,

Det viser ferske tinglysingstall, som eiendomsinformasjons­tjenesten Ambita har utarbeidet for Dagens Næringsliv.

Fem av de ti dyreste fjellhyttene som er tinglyst det siste året, ligger på Geilo. Eksreder og investor Tore Rygh Gard, Puma-sjef Bjørn Gulden og sjeføkonom Harald Magnus Andreassen er blant de velstående hyttekjøperne som har valgt Geilo.

«Fantastisk fjell»

Investor Jens Ulltveit-Moe og meglernestor Jan Petter Collier har også hytte i området.

– Geilo er så flott fordi Hallingskarvet er et fantastisk fjell. Ingen andre steder har en slik vill fjellnatur på enden av slalåmbakken, sier Ulltveit-Moe.

– Vi er glad i fjellet, sier Collier.

– Som forventet er det Geilo i Hol kommune som det siste året har omsatt flest fritidseiendommer i prisklassen over fem millioner kroner, sier salgs- og markedsdirektør Sindre Landmark i Ambita, som tidligere het Norsk Eiendomsinformasjon.

Gjennomsnittspris for alle solgte fritidseiendommer de siste 12 månedene i 35 fjellhyttekommuner er 1,59 millioner kroner, ifølge Landmark.

Siste 12 måneder har gjennomsnittshytta på Geilo kostet 2,98 millioner kroner, som dermed igjen passerer Sirdal, der snittet var 2,58 millioner.

«Fjellets Blindleia»

– Geilo og Sirdal er fjellets Blindleia. De har noe de andre ikke har – gammel status. De har den udefinerbare statusen som har vært der lenge, sier Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret:

– Den sikreste investeringen du kan gjøre, er hytte på Geilo eller i Sirdal. Dette er stabile steder som vil få verdiøkning. Ltt enkelt sagt, har du først kjøpt hytte i Sirdal eller på Geilo, så selger du ikke. Her blir det mer et minnesmerkeprosjekt.

Christian Haatuft i Eiendoms­megler 1 Geilo har i en årrekke solgt hytter på Geilo til folk med velsmurt økonomi.

– Geilo ligger midt i mellom Norges to største byer – Oslo og Bergen – og har god forbindelse med vei og tog. Mange har en historisk forankring her, og har hatt hytte her i generasjoner.

I august og hittil i september har Haatuft solgt 36 hytter for tilsammen 101 millioner kroner, mot 26 eiendommer for tilsammen 59 millioner kroner i samme periode ifjor.

Eiendomsmegler Jannike S. Herleiksplass i Herland Eiendom Geilo solgte nå i september en Geilo-hytte med prisantydning 11,5 millioner kroner for 12,1 millioner kroner, etter kun åtte dager i markedet.

– Interessen har vært stor så langt i høst, og jeg tror det blir bra fremover også. Folk stiller godt forberedt på visning, og er klare til å ta raske beslutninger. Jeg har ved flere anledninger fått med meg bud i hånden fra visninger, sier Herleiksplass.

Bedre balanse

– På eiendommer opp mot fem millioner kroner får vi budrunder, selv om de ikke tar helt av, sier Haatuft, som mener egne spådommer om at markedet blir «litt bedre enn flatt», ser ut til å slå til.

– Det har vært realprisnedgang i fjellhyttemarkedet de siste årene, men nå er det bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel, så realprisfallet har stoppet, sier Øye.

– Vi får gode priser i Sirdal grunnet den gode beliggenheten. Det tar kun en times tid opp fra Stavanger-Sandes-regionen, og det er blitt bygget ut bra med skiheiser her, sier daglig leder Jakob Sande ved Smart Eiendomsmegling i Stavanger, som selger mange hytter i Sirdal-området.

Han legger ikke skjul på at han har et kjøpesterkt publikum.

– Mange folk i området har gode lønninger. Uten oljepengene, hadde ikke hytteprisene ligget der de ligger, sier Sanne, som mener fjellhyttesesongen i Sirdal har startet bedre enn ifjor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.