Få, om noen, har vært involvert i flere konflikter i 2010 enn Bergens-investoren Berge Gerdt Larsen. Etter at hans drøm om et riggimperium gjennom de børsnoterte selskapene Petromena, Petrojack, Petroprod og Petrolia Drilling ble lagt i grus gjennom tre av norgeshistoriens største konkurser, er Larsen blitt drevet fra skanse til skanse av kreditorer, politi og skattemyndigheter:

Mandag strandet det som skulle bli Berge Gerdt Larsens store fredsavtale med långiverne i Petromena. Forliket skulle ende alle rettstrider mellom Larsen og Petromena-boene, skriver Dagens Næringsliv.

- Advokatene tar over igjen, sier en skuffet AMA Capital-sjef Paul Leand, som var forhandlingsleder i New York.

Larsen må nå belage seg på minst tre nye rettssaker etter forlikskollapsen.

Dyre rettsfeider
Etter det DN erfarer, lå Larsen, som tidligere har meldt krav på 1,8 milliarder kroner i Petromena-boene i New York, an til å få i underkant av 100 millioner kroner i forliket. Nå vil advokatene i New York som styrer de tre Petromena-boene, gjøre sitt for å nulle Larsens krav. Oljegründeren fra Bergen må derfor selv engasjere dyre advokater i håp om å få en andel av de rundt 600 millioner kronene som fortsatt ligger i boene i USA.

Larsen er imidlertid langt fra alene om å gjøre krav på pengene. Slaget om millionene vil stå i en domstol i New York.

Larsen må også belage seg på kamp i hjembyen Bergen. Der står striden om rundt 130 millioner kroner fra driften av riggen SS «Petrolia». Petromenas långivere har fått arrest i pengene i Skottland.

Nye søksmål
Rettskonfliktene i New York og Bergen har stått på vent mens partene har forhandlet, men Larsen får nå også et helt ferskt søksmål i fanget. Bostyret krever rundt 245 millioner kroner av det Larsen-kontrollerte selskapet Petrolia Services, skriver Dagens Næringsliv torsdag.

Larsen har selv tidligere i år gått til motangrep på långiverne i Petromena ved å varsle et søksmål på rundt 18 milliarder kroner. Hvis Larsen tar dette søksmålet frem fra skuffen igjen, blir antallet nye søksmål fire.

Og som om ikke dette var nok, har långiverne i Petromena tidligere antydet at de vil saksøke Larsen personlig.

På toppen av alt dette kommer en lang rekke pågående og nylig avsluttede konflikter.


-Långivere i Petromena har fått arrest for flere hundre millioner kroner i Skottland og Mexico. Striden i Mexico er løst.

-I Singapore står 125 millioner kroner på spill i en rettsstrid mellom Larsen-selskaper og Petroprod-boet.

-Tidligere i år ble Larsen stevnet for retten i Edinburgh av Venture Drilling, et selskap han selv er styremedlem i. Selskapet krevde over 100 millioner kroner av Larsen. Striden ble løst i høst.

-Larsen har i lang tid ligget i strid med Petrojack-boet om et tresifret millionbeløp fra driften av en rigg i Thailand. DN fortalte nylig at striden er løst gjennom et forlik.



Det har ikke lykkes Dagens Næringsliv å få kontakt med Berge Gerdt Larsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.