Den store skattesaken mot Berge Gerdt Larsen startet på muntert vis da lagdommer Daniel Lunde ville vite personalia til Berge Gerdt Larsen.

- Formue? Aner ikke. Dere får ta det som står i siste selvangivelse, svarte Larsen.

Det er Larsens formue den store striden står om i ankesaken i Gulating lagmannsrett i Bergen som startet mandag i sist uke. Berge Gerdt Larsen ble i Bergen tingrett dømt til fem års fengsel for grov økonomisk utroskap og grovt skattesvik. I tingretten ble det slått fast at Berge Gerdt Larsen har skjult en utenlandsformue på rundt 645 millioner kroner.

Slektshistorien

- Vi må forstå historien for å forstå det som skjer siden, sa Berge Gerdt Larsen da i formiddag startet sin forklaring. Det er første gang Larsen forklarer seg i straffesaken. Han nektet å avgi forklaring i tingretten.

Berge Gerdt Larsen er detaljert og til han å være, usedvanlig rolig, når han går til verks i sin forklaring. De første timen i formiddag er det faren, Bernhad Larsens historie, som har fått spille hovedrollen.

Bernhard Larsen regnes som en av pionerene i norsk oljeindustri og startet som «altmuligmann» i Odfjell-rederiet. I 1973 tok han over ansvaret for Odfjell Drilling og drev frem byggingen av det som blir den første norskutviklede boreriggen Aker H-3.

I retten i formiddag delte Larsen ut boken om sin fars historie skrevet i 2003. Berge Gerdt Larsen fortalte også i retten om hvordan faren og Trond Mohns far, Frank Mohn, over en lunch utviklet en kjemikaliepumpe som senere ble starten på det som ble Trond Mohns milliardformue.

Slektstreet Larsen i går viste retten, viser også at de fleste av etterkommerne til Bernhard Larsen har funnet sitt arbeid innenfor oljeindustrien.

Hemmelig budskap

I retten i går fortalte Larsen også om et hemmelig budskap som hjalp Bernhard Larsen å få gjennomslag for Akers nyutviklede H3-rigg. Da han reiste til Paris og franske Elf hadde Bernhard Larsen med et hemmelig budskap fra Industridepartementet som han gav Elf-toppene.

"Dersom en blokksøker frivillig vil benytte seg av en norsk boretjeneste, er det av stor interesse, og vil bli tatt hensyn til under blokktildelingene", het det i meldingen fra departementet.

Bernhard Larsen fikk sin kontrakt og utover 1970-tallet ble det bygget 32 rigger hos Aker.

Berge Gerdt Larsen overtok sjefsjobben i Odfjell Drilling da faren sluttet i 1989. Larsen sluttet i Odfjell Drilling noen år senere og startet opp egen virksomhet. Faren Bernhard Larsens utenlandsinvesteringer fikk også en liten rolle i tingretten. Da viste aktoratet at faren hadde opprettet en trust i et skatteparadis.

Les også: - Redd for at dette ender i et salig kaos dnPlus

Offer for «Paradisgate» dnPlus

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.