Økokrim mener tidligere Thule Drilling-styreleder Hans Eirik Olav (58) overførte 32 millioner kroner til en amerikaner og til et selskap de to kontrollerer sammen, Strategic Alliances Corporation (Sac), på Jomfruøyene.

Olav hevder på sin side at midlene gikk via Sac til den saudiarabiske prinsen og tidligere forsvarsministeren Mishaal Bin Abdulaziz Al Saud og kretsen rundt ham. Prinsen skal ha bidratt til å løse konfliktene rundt riggsatsningen og forhindret at Thule Drilling gikk konkurs allerede i 2008.

«Rar» anmodning

Koblingen til prinsen ble avvist igår da vitnemålet til den sveitsiske advokaten Claude Tournaire og den norsk-sveitsiske bankmannen Hans- Olav Eldring ble lagt frem i Oslo tingrett. Tournaire og Eldring drev formuesforvaltning gjennom selskapet Profilgest, og fortalte at de grunnla selskapet Sac i 2007 på vegne av Hans Eirik Olav og amerikaneren. Profilgest forvaltet deretter midlene til Sac frem til slutten av 2009.

– Begge var alltid de reelle eierne, begge var aksjonærer og ba oss opprette Sac, har Eldring forklart Økokrim.

Inntektene til Sac skulle være provisjon fra salg av Thule Drillings rigger, fremgår det av forklaringene til Profilgest-duoen. Etterhvert ønsket Hans Eirik Olav og amerikaneren å endre den økonomiske rettighetshaveren til Sac, og hevdet at arabiske interesser sto bak selskapet, ifølge den sveitsiske advokaten Claude Tournaire.

– Anmodningen fra klientene var så rar at det første som slo oss var at de hadde et problem eller at de hadde en tøyelig oppfatning av sannheten, sa Tournaire i sin forklaring til påtalemyndigheten.

«Oppkonstruksjoner»

Profilgest ba om dokumentasjon, og noen endring av eierskapet til Sac ble aldri gjennomført. I slutten av 2009 avsluttet Profilgest kundeforholdet som følge av manglende tillit til Sac, ifølge forklaringen til en annen Profilgest-ansatt.

– I dag brukte vi mange timer på å lese opp oppkonstruksjoner som er lagd i ettertid. De reelle eierne av Sac var prinsen og de som jobbet med ham, sier Hans Eirik Olav til DN.

Førstestatsadvokat Elisabeth Harbo-Lervik i Økokrim mener forklaringene til Tournaire og Eldring viser at Olav og amerikaneren var de reelle eierne av Sac og millionene som urettmessig ble overført til selskapet.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.