IBM kaster seg på bølgen av store oppkjøp i it-bransjen. Selskapet byr nå fem milliarder dollar for Cognos, et Ottawa-basert selskap som selger programvare for beslutningsstøtte, på engelsk kalt Business Intelligence eller bare BI.

Hvis oppkjøpet lykkes vil det bli det største i IBMs historie, skriver Wall Street Journal. Det mest oppsiktsvekkende med oppkjøpet er imidlertid at det kan signalisere et strategiskifte for selskapet. Så langt har IBM nemlig vært nøye med å holde seg unna salg av ferdige applikasjoner, for ikke å konkurrere med sine partnere. I stedet har de konsentrert seg om å lage it-infrastruktur som deres partnere, såkalte ISV-er (Independent Software Vendor) baserer sine løsninger på.

Dette har selskapet fremholdt som en stor fordel i forhold til sine største infrastrukturkonkurrenter, Oracle og Microsoft, som begge er store på applikasjoner. Norske Visma var for eksempel ikke særlig blide på Microsoft da deres leverandør Microsoft plutselig også ble konkurrent gjennom oppkjøpet av Navision, og IBM var da på pletten for å trekke til seg nye ISV-er.

Blir presset til strategiendring
Ifølge Wall Street Journal kan den siste bølgen store oppkjøp ha presset IBM til å endre strategi. Hvis for mange av de uavhengige programvareutviklerne blir kjøpt opp, vil også deres marked skrumpe. De siste årene har det vært mange oppkjøp der de aller største spiser seg store på de nest største.

Ved å kjøpe Cognos, havner IBM i direkte konkurranse med sin største programvarepartner, tyske SAP, som nylig kjøpte Business Objects for 6,78 milliarder dollar. Cognos er den tredje største BI-aktøren, mens Business Objects nummer to. SAS Institute er markedsleder.

Den store oppkjøpsulven har lenge vært Oracle, som de siste årene har brukt 25 milliarder dollar på oppkjøp, og nå prøver seg på å kjøpe BEA Systems. Den handelen har det foreløpig ikke blitt noe av, men Oracle har ikke for vane å gi seg. Deres oppkjøp av CRM-leverandøren Peoplesoft ble i sin tid en svært kofliktfylt og langdryg affære, men Oracle halte avtalen i land til slutt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.