- Jeg vil tydelig understreke at Ica Gruppen ikke ser noe realistisk alternativ til å selge butikkene, sier konsernsjef Per Strömberg i Ica Gruppen.

Det tydelige utsagnet om at Ica ikke vil stå på egne ben, kommer etter at de tre professorene Tommy S. Gabrielsen (UiB), Erling J. Hjelmeng (UiO) og Lars Sørgard (NHH) i et debattinnlegg i DN onsdag sa at et nedskalert Ica med fullt fokus på Rimi kan være er bedre alternativ for dagligvarekundene enn at Coop kjøper opp de 553 Ica-butikkene.

Ikke glem Icas plan B dnPlus

Professorene viste til at Ica Norge-sjef Thorbjørn Theie, etter Coops bud på Ica i forrige uke,  fortalte om en plan B som dreide seg om å rendyrke Rimi-konseptet - og skalere ned  driften til Ica Norge. «I 2007 var det bekymring for Rema 1000s oppkjøp av Lidl og at markedet gikk fra fem til fire aktører. Lidl hadde ikke noen plan B, og det mest sannsynlige utfallet var en overgang fra fem til fire aktører uansett oppkjøp. Nå har Ica en plan B, og det kan sikre fortsatt fire aktører hvis oppkjøpet stoppes. Hvis en var bekymret i 2007, er det større grunn til å være bekymret i dag», advarer de tre professorene.

  Plan B: Bare Rimi skulle bestå

Ica Norge har i dag tre ulike butikk-konsepter: Ica, Rimi og Matkroken. På seks år har Ica Norges markedsandeler rast fra 15,7 til 11,3 prosent og den svenske dagligvarekjempen har tapt nesten 4,7 milliarder svenske kroner i Norge siden 2008.

«Uholdbart på lang sikt»

Konsernsjef Per Strömberg i Ica Gruppen er ikke enig med akademikerne.

- Et kraftig nedskalert Ica Norge ville vært uholdbart på lang sikt. Lønnsomheten ville fortsett være utilfredsstillende, og dette ville krevd urimelig store omstillingskostnader og stor risiko. I tillegg måtte vi lagt ned vesentlig flere butikker enn ved å selge butikkene, noe som ville rammet både norske forbrukere og ansatte i disse butikkene. Derfor bestemte Ica Gruppen til slutt at vi ikke kunne drive videre i egen regi, sier konsernsjef Per Strömberg.

Coops oppkjøp av Ica Norges butikker skal nå behandles av Konkurransetilsynet.

  Icas uunngåelige exit dnPlus

- Helt fantastisk pris (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.