Coop meldte mandag morgen at butikkjeden kjøper Ica Norge. Dermed går det mot tre dagligvarekjeder i Norge, hvis konkurransetilsynet godkjenner oppkjøpet.

- Vi må bare forholde oss til verden slik den er, sier Jan Bodd, eier av selskapet Scandza som blant annet eier utfordrerselskapene Synnøve Finden, Sørlandschips og Finsbråten.

- Kan det bli vanskeligere å komme til med nye produkter?

- Når man har god kvalitet, gode pprodukter og oppfører deg ordentlig, er det plass til slike som oss. Når markedet endrer seg må vi bare blir bedre. Det er så enkelt, sier Bodd.

Viktige oppkjøp

Konserndirektør i Orkla, Håkon Magerli påpeker at det blir et mer konsentrert dagligvaremarked.

- Det er for tidlig å si hvilke konsekvenser dette får, sier han.

- Er det en fordel å være stor leverandør når det nå blir en mindre konkurrent?

- Vi tror vi har et bra utgangspunkt for å konkurrere i dette svært konsentrerte norske dagligvaremarkedet, og de tilpasningene vi har gjort de siste årene har vært viktige for å møte denne situasjonen, sier han, og viser til oppkjøpet av Jordan og Rieber &søn, og sammenslåingen av selskapene Kims, Nidar og Sætre.

Han vil ikke si noe om det blir vanskeligere for de mindre aktørene eller om det er andre alternativer for Icas fremtid som hadde vært bedre i Orklas øyne.

Aktørenes ansvar

Gilde- og Prior-eier Nortura legger til grunn at konkurransen blir opprettholdt til tross for færre butikkkjeder.

- Vi regner med at aktørene forstår sitt ansvar i et konsentrert marked, sier Kjell Rakkenes, kommunikasjondirektør i Nortura.

- Det handler om å forholde seg til god konkurranseetikk og behandle alle likt, slik at er god konkurranse, sier han.

- Er det slik du vil beskrive konkurransen i dag?

- Det er tøff konkurranse om å få levere produkter til butikkhyllene i dag og den vil bli enda større i fremtiden, sier han, og viser også til en stadig vekst i private merkevarer.

- Frykter du at det går ut over muligheten til å få lansert nye produkter?

- Jeg har ikke lyst til å frykte så mye.

- Vi som stor aktør trenger å bli utfordret og sparket i rumpa av mindre aktører. God konkurranse handler om at det faktisk skal være mangfold, sier han. 

- Behov for ny lov

Dagligvareleverandørenes forening mener sammenslåingen av Ica og Coop tross alt er bedre enn det tidligere foreslåtte samarbeidet mellom Norgesgruppen og Ica.

- Men det er kritisk for konkurransen om vi blir stående igjen med bare tre aktører i dagligvaremarkedet. Dette viser at det må legges bedre til rette for at nye aktører kan etablere seg, og behovet for en lov om god handelsskikk er bare enda tydeligere. Dette er politiske oppgaver, påpeker administrerende direktør Helge Hasselgård i Dagligvareleverandørenes forening i en pressemelding.

DLF vil gi sine endelige vurderinger til Konkurransetilsynet, skriver organisasjonen.

Tine vil ikke mene noe spesielt om dagens oppkjøp, men viser til DLFs uttalelse og stiller seg bak denne.

Les alt om oppkjøpet av Ica Norge her:

- Jeg vil følge prisbildet nøye fremover  

Forbrukerrådet: Et av de bedre alternativene  

- Vi står foran en krevende prosess

Reitan: - Betyr lite for Rema  

- Nå skal den blinde og den halte hjelpe hverandre over veien

Norgesgruppen: Vil ikke svekke konkurransen

- Vil gjøre en grundig vurdering av dette oppkjøpet

- Det beste alternativet er å selge virksomheten

Coop kjøper ICA Norge  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.