Syv år etter den siste verdensrekorden på Bislett punger arrangøren ut for å sikre seg verdensrekord nummer 70 når Bislett Games feirer 50 år i juni.

– Den eneste verdensrekorden som fortsatt står, er 5000 meter kvinner. Nå skal lillesøsteren til rekordhaveren prøve seg på den, og vi har også tidenes høydefelt for menn, som skal toppe formen inn mot Bislett Games, forteller daglig leder Rune Stenersen i Bislett Alliansen.

Den etiopiske løperen Genzebe Dibaba og høydehopperne Mutaz Essa Barshim (Qatar) og Bohdan Bondarenko (Ukraina) er tre av favorittene til å sette nye verdensrekorder, noe som vil kunne innbringe rekordhaveren opp mot 900.000 kroner.

– 480.000 dollar går til premiepenger til alle som deltar. Premiepengene er like i alle øvelser – discokasterne er like mye verdt som sprinterne, mens startpengene forhandles individuelt utøver for utøver, sier Stenersen i Bislett Alliansen.

Hemmelige startpenger

Samlet er det satt av 1,5 millioner dollar, vel 11,2 millioner kroner til å dekke kostnader ved å hente inn verdensstjernene. Det inkluderer alt fra overnatting, bespisning og transport til startpenger, bonuser og premier. For verdensrekorder utbetales det en standardbonus på 50.000 dollar, men hva utøverne får i startpenger vil Bislett Games ikke ut med.

Den største stjernen i friidrettssirkuset, sprinteren Usain Bolt, løp ikke ifjor og prioriterer et stevne i USA denne gangen.

– Det er ingen andre som er i nærheten av startpengene arrangørene betaler til Usain Bolt. Utøverne på Bislett betaler 15 prosent skatt, og han var den største skattyteren i Bislett Alliansen de tre årene han var her. Neste år håper vi at han kommer tilbake, sier daglig leder Rune Stenersen i Bislett Alliansen.

Bak Bislett Games-arrangør Bislett Alliansen står idrettslagene BUL, Tjalve og Vidar. Bislett Alliansen har også andre, mindre sportsarrangementer, de står for den idrettslige driften av Bislett og har det kommersielle ansvaret på stadion i samarbeid med Oslo kommune.

Budsjetterer med tap

Bislett Games er imidlertid hovedgeskjeften, og ifjor gikk det med 18 millioner kroner til arrangementet. I år er budsjettet 20,3 millioner av en samlet omsetning for Bislett Alliansen på 25,4 millioner.

– Bislett Games-budsjettet kommer nok til å ligge rundt 20 millioner kroner de neste årene. Jeg synes det er ganske mye penger å bruke på en kveld i året, smiler daglig leder Stenersen.

En ny femårig tv-avtale gir økte inntekter, og sponsorene og rettighetssalget står nå for 80 prosent av stevnets omsetning. Resten kommer fra de 15.000 tilskuerne. Arrangementet budsjetterer med vel 200.000 kroner i tap.

– Eierne våre har innsett at de ikke kan påregne å tjene særlig med penger på denne festdagen. Vi konkurrerer internasjonalt med byer som får mye i støtte til arrangementene, og med stadionanlegg som tar det tre- og firedoble av Bislett, sier daglig leder Rune Stenersen i Bislett Alliansen.

Les også:

Nå skal det snø i 25 varmegrader

Ønsker mindre sport – mer næring

-Det sunne idrettsliv kan ikke bare være forankret i idrett  

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.