Det siste året har det virkelig begynt å svinge av norsk friidrett med flere profiler samtidig for første gang siden 90-tallet. Det har skjedd samtidig som idretten har vært rammet av skandaler i Det Internasjonale Friidrettsforbundet og opprullinger av omfattende doping. Bislett Games-sjef Steinar Hoen peker nå på hvordan Ingebrigtsen-brødrene, hekkeløperne Karsten Warholm og Isabelle Pedersen og langdistanseløper Karoline Bjerkeli Grøvdal er på vei oppover.
1 Hvilke forventninger kan folk ha til årets Bislett Games?
– For første gang på mange år kan publikum vente seg norske seire eller nordmenn som hevder seg i toppen på Bislett. Sist gang en nordmann vant de internasjonale øvelsene var i 2010 da Andreas Thorkildsen vant spydkonkurransen. I år har vi brukt norske utøvere i annonseringen for første gang på veldig lenge. Vi lar også et U20-felt med 16-åringen Jacob Ingebrigtsen bære mile-tradisjonen videre midt i stevnet som vises i 132 land. Vi har fått lov til å legge inn dette fordi han er så interessant.
2 Merker du forskjellen i interesse for arrangementet med og uten Usain Bolt?
– Ja, selvfølgelig merker vi det. Men det var på en måte et annet arrangement da Usain Bolt var der. Vi så at det var mange hull i programmet da nesten alle pengene gikk til Bolt. Det var helt riktig og planlagt. Men nå satser vi på å få mer bredde og flere kort å spille på.
3 Hvor store inntekter må dere ha for å gå i balanse?
– Vi har et totalt budsjett på 16–17 millioner kroner på arrangementet. Internasjonale tv-avtaler, som fornyes hvert fjerde år, er den desidert største inntektskilden. Det ligger nå sammen med bidrag fra Det Internasjonale Friidrettsforbundet på én million dollar. Andre inntektskilder er publikumsinntekter og samarbeidspartnere. Den største utgiftsposten er faste premiepenger på 400.000 dollar. Det betales også startpenger for 40–50 av de 200 startende. I tillegg har vi både kostnader og inntekter knyttet til hospitality-telt og Zerokonferansen vi arrangerer som omhandler klima og miljø.
4 Påvirker de internasjonale skandalene man har hatt i friidretten dere?
– Ja i fjor, uten tvil. Jeg visste at den forrige presidenten i Det Internasjonale Friidrettsforbundet hadde svin på skogen, men jeg visste ikke at det var en skog full av svin. Presidenten sitter i fengsel fortsatt. Når det er sagt fikk man inn Sebastian Coe som ny president og han har gjort en opprydning som har vært helt formidabel. Fra OL i Rio, der IAAF valgte å utestenge alle russere som eneste forbund, har friidretten gjort enorme grep. Det skadet selvfølgelig anseelsen, men det var en krise man trengte.
5 Debatten om såkalte «umulige» rekorder i friidrett bør slettes blusset opp igjen nylig. Hva er din mening om saken?
– Det er et veldig vanskelig tema. Hvis jeg skulle velge selv så ville jeg heller gått den veien at man tar i bruk teknologi på en ny måte for eksempel ved bruk av lasermåling i høyde, og kamera i tuppen av spyd og i startnummeret. Man kunne også tatt i bruk flere nye distanser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.