– Det har vært et spennende år og vi er ganske fornøyde. Det er tøft i markedet, likevel har vi klart å overleve. Vi ønsker å skynde oss langsomt, og bli litt bedre på det vi gjør og gjøre noen nye ting som folk forhåpentlig liker, sier roer Olaf Tufte om undertøyssatsingen sin. 

2016 ble nok et godt år for Tufte Wear as. Selskapet, som selger «Tufte-boksere» og annet undertøy, omsatte for 34,2 millioner kroner i fjor. Det er en nedgang fra 2015, men resultatet før skatt er fortsatt på over syv millioner kroner. 

Olaf Tufte og makkeren Per Øyvind Jacobsen har bygd opp boksersalget til å bli en millionbutikk i løpet av få år.

Siden oppstarten for fem år siden har selskapet omsatt undertøy for 104,8 millioner kroner, og har hatt et samlet overskudd før skatt på 26,4 millioner kroner. Samlet årsresultat er 19,4 millioner kroner. 

Har ikke solgt navnet

Tidligere i år ble sportsmerkekonsernet Active Brands kjøpt opp av nordiske FSN Capital, i en transaksjon som skal ha vært verdt én milliard kroner. Konsernet omfatter kjente merkevarer som Kari Traa, Dæhlie og Johaug. Tufte går selv ikke med drømmer om å bli kjøpt opp.

– Vi har det fint med oss selv og synes det er gøy med utviklingen vi har hatt. Jeg er mest stolt av at vi har bygd oss opp fra bunn – fra kjøkkenbordet på gården min, med mine sparepenger, ingen investorer, ingen store lån for å komme oss opp. Jeg er ikke nok en utøver som har solgt navnet sitt for at andre skal tjene penger, sier 41-åringen. 

Roeren med fire OL-medaljer fikk ifølge selskapets nettsider ideen til satsingen da han deltok i prøve-OL i Beijing for ti år siden. På jakt etter nytt materiale til rodrakten kom han over bambusviskose. Han startet å utvikle bambusprodukter sammen med sin kone, Aina Tufte, og kommersialiserte etter hvert disse.

Vil ut i verden

Daglig leder Per Øyvind Jacobsen forteller at 2016 var et år hvor de tok en pust i bakken. Salgsinntektene økte likevel og det selges fremdeles mest av ullundertøyet og boksershorts til menn. 

Daglig leder Per Øyvind Jacobsen i Tufte Wear. Frederick Kihle
Daglig leder Per Øyvind Jacobsen i Tufte Wear. Frederick Kihle (Foto: Frederick Kihle)

– Det viktigste fremover blir å fornye Tufte Wear. Vi er blitt mer enn bare boksershortser, sier Jacobsen.

Nå søker Tufte Wear etter nye markeder å vokse i og jobber for å styrke merkevaren. 

– Vi har blant annet ansatt flere til branding, design og produktutvikling for å gjøre selskapet klart for å ekspandere internasjonalt. I september lanserer vi også en ny profil, sier Jacobsen. 

Han forteller om stor internasjonal interesse for det myke og slitesterke bambusmaterialet som produseres i Kina. 

– I dag er Norge det største markedet, men vi har også startet opp salg i resten av Skandinavia, Island og Tsjekkia. Vi ser nå på muligheter både i og utenfor EU. Vi merker at bambus slår an, sier Jacobsen.

Mest roing

Tufte, som er bonde og utdannet brannmann, forbereder seg nå til ro-VM i september der han skal delta i dobbeltsculler sammen med Kjetil Borch.

Tufte sier han bruker mest tid på roing, mens den daglige driften i klesselskapet er overlatt til Per Øyvind Jacobsen. 

– Hvis du noen gang legger opp – hva gjør du da? Blir det klesbransjen på heltid?

– Jeg blir ikke arbeidsledig, altså, det er klær og eventer og alt mulig rart. Jeg er bonde og har en familie som gjerne skulle sett meg litt mer, sier Tufte. 

I 2015 tok Tufte og Jacobsen, som eier henholdsvis 49 og 51 prosent hver av selskapet, utbytte for første gang. I år er ikke noe av overskuddet satt av til utbytte.(Vilkår)

Sauseskolen: Blåskimmeldressing
Blåskimmeldressing til salater og grønnsaker
00:50
Publisert: