Sportsbransjen har hatt kontinuerlig vekst de siste årene. I fjor viste tallene for bransjen samlet sett en oppgang på 5,2 prosent i første kvartal, fra 2,99 milliarder kroner året i forveien til 3,15 milliarder. Men nå melder flere av de store aktørene om negativ utvikling etter snøtørke i sentrale strøk av Østlandet langt utover vinteren. 

XXL har aldri levert svakere resultat i sin tre år lange børshistorie enn det gjorde i første kvartal i år. Sport 1 har en nedgang i omsetningen og Gresvig ser veldig negative konsekvenser for salget på grunn av været.

Berget av felleski

På varelageret til skispesialistbutikken Milslukern Sport på Ullevaal stadion står det rekker med langrennsski. Butikksjef Ragnvald Reed sier de pleier å ha et solid varelager av ski etter sesongen og at det ikke står mer igjen her enn tidligere. Lageret av felleski er derimot solgt ut.

– Vi er nok ikke av dem som har vært mest skadelidende av at vi har hatt den tredje veldig dårlige vinteren på rad. Selvfølgelig påvirker en god vinter oss, men vi selger ski uansett, sier Reed, som representerer en av de fremste butikkene for ski i Norge.

Felleskisalget lå på rundt 40 prosent før jul, men tok seg opp ytterligere etter nyttår og har trolig landet på omkring 50 prosent av skisalget. Reed kaller utviklingen bemerkelsesverdig.

– Jeg tror det vil gjøre utslag også de neste to sesongene, og jeg tror ikke markedet er mettet. Det har nok «reddet» det som kunne blitt en potensielt veldig vanskelig sesong, sier han.

Første kvartal endte i minus for XXL. Det er første gang med underskudd siden børsintroduksjonen i 2014. Her kikker Rikard Torp Sells på felleski i en av kjedens butikker under fjorårets julehandel. 
Første kvartal endte i minus for XXL. Det er første gang med underskudd siden børsintroduksjonen i 2014. Her kikker Rikard Torp Sells på felleski i en av kjedens butikker under fjorårets julehandel.  (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Motoren i salget

Direktør i Sportsbransjen Trond Evald Hansen peker på hvordan sentrale deler av Østlandet er motoren i salget for sportsbransjen og hvordan det påvirker omsetningen når vinteren her er dårlig.

– Bransjens suksesskriterier er å være innovativ med nye produkter som treffer markedet. At det er solgt over 100.000 par felleski, er helt spesielt med så dårlig vinter. Da har man truffet noe. Felleskiene har gått unna i en fart ingen forutså, sier Hansen.

Han sier at en så stor salgssuksess som det felleskiene har vært, fører også til andre kjøp og trafikk inn i butikkene.

Klessalget sviktet

I lien over XXLs hovedkvarter er siste rest av kramsnø så vidt synlig etter snøfallet tidligere i uken. For sportskjedene er det en fattig trøst nå som det er ryddet plass til syklene. Flere av kjedene melder at salget av vinterklær har sviktet. 

For XXL bidro snømangelen til at kjeden fikk et kvartal med underskudd. Det er en ny erfaring for XXL-sjefen, som aldri har levert underskudd siden børsintroduksjonen i 2014.

– Det er ikke noe vi skal gå videre med. Spør du mange av de andre aktørene innen handel, så er det jo dagligdags for dem. Det er jo det, sier konsernsjef Fredrik Steenbuch i XXL med et skjevt smil.

Konsernsjef Fredrik Steenbuch i XXL har i likhet med andre i sportsbransjen hatt en tøff vinter. Til høyre finansdirektør Krister Pedersen.
Konsernsjef Fredrik Steenbuch i XXL har i likhet med andre i sportsbransjen hatt en tøff vinter. Til høyre finansdirektør Krister Pedersen. (Foto: Mikaela Berg)

Mild vinter og kald vår har vært en dårlig miks for XXL. Driftsresultatet i første kvartal endte på minus én million kroner, mot 75 millioner kroner i pluss i samme periode i fjor. Det var ventet et driftsoverskudd på 17 millioner kroner. Omsetningen gikk opp to prosent til 1,7 milliarder kroner, men var lavere enn forventet.

Opp og ned

For Sport 1-kjeden gikk omsetningstallene nærmest opp og ned i takt med snødybden. Januar viste en klar nedgang, før februar viste vekst i forhold til året før. Deretter gikk mars ned, før april, første måned i annet kvartal, igjen har vist en økning, mye på grunn av sen påske. Likevel endte totalsalget av ski, som er svært sentralt for vintersalget, over fjoråret. Det skjedde grunnet den voldsomme veksten i salget av felleski.

– Det er ikke tvil om at vi sitter på en del vintervarer og smørbare ski til neste år. Men det er ikke dramatikk rundt det. Det som faktisk trekker omsetningen ned i år, er at vi ikke får solgt så mye vinterklær. Men på tross av veldig dårlig vinter på Østlandet har det gått seg litt til, sier Sport 1-sjef Ole-Henrik Skirstad.

Totalt gikk omsetningen ned 4,2 prosent i første kvartal målt opp mot fjoråret. Da landet sportskjeden på 585 millioner kroner, mot 561 millioner kroner i første kvartal i år. November og desember, som er inngangen på vintersesongen for sportsbransjen, viste derimot en liten oppgang.

– Det var ikke så bra første kvartal som i fjor. Det var en veldig dårlig start på året, men i sum så ble det ikke så verst. Og med påskeeffekt i april i år så får vi en liten oppgang i april. Det ble bedre enn vi kunne frykte, sier Skirstad.

Samtidig så de før påske, da varmt vær slo innover landet, at salget av sykler og joggesko starter tidligere. 

«Negativ påvirkning»

Denne tendensen så også Gresvig. Sportskjedens administrerende direktør Pål Heldrup Rasmussen skriver i en epost at de merket en bra start på vinteren, men at januar og mars hadde klart verst salgsutvikling, været tatt i betraktning.

– Da snøen er uteblitt i viktige deler av landet, har dette hatt en vesentlig negativ påvirkning på salget, både på hardware som ski og også vinterklær. Dette gjenspeiler også den negative utviklingen for totalmarkedet for sport i 2017, skriver Rasmussen, som også peker på hvordan felleski har vært en viktig innovasjon, samtidig som alpinmarkedet har stått seg bedre enn langrennsmarkedet hos dem. 

Gresvig offentliggjør ikke kvartalstallene sine.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Den ultimate treningsformen for Bente og Christopher: - Det virket som et ork, men nå er vi avhengig
Bente og Christopher Jacobsen var overvektige. Slik kom de i form.
01:26
Publisert: