Da januar nærmet seg slutten sa XXL-direktør Fredrik Steenbuch til DN at de «var i i helvete og tilbake» i starten av året. Inntektene i januar falt med 8,1 prosent målt mot året før. Dette ble forklart med «uvanlig dårlige vinterforhold i alle regionene i Norden». 

Onsdag morgen la sportsutstyrskjeden frem tall for første kvartal i år. 

XXL fikk et resultat før skatt, renter og avskrivninger (ebitda) på 34 millioner kroner i første kvartal, mot et ebitda-resultat på 101 millioner kroner i samme periode i fjor. Det var på forhånd ventet til 52 milioner kroner, ifølge TDN Finans.

Driftsresultatet var på minus én million kroner, mot 75 millioner kroner i pluss dra driften i årets først tre måneder i fjor. Det var ventet et driftsoverskudd på 17 millioner kroner. Omsetningen i perioden var på 1,7 millliarder kroner, opp to prosent fra samme periode i 2016, men lavere enn ventede 1,8 milliarder kroner.

«I første kvartal opplevde XXL utfordrende vinterforhold med begrenset snø og kulde, kombinert med mars måned uten tegn til vårsesong», heter det i kvartalsrapporten.

Sportsbransjen har hatt en kontinuerlig vekst de siste årene. I fjor viste tallene fra bransjen samlet sett en oppgang på 5,2 prosent fra 2,99 milliarder kroner i 2015 til 3,15 milliarder. 

På kvartalspresentasjonen i januar sa Steenbuch følgende:

- Er det ikke vinter, så selger du ikke vinterutstyr. Du kan kompensere en del med utstyr til løping, og en del med utstyr til sykling, men ikke nok.

Vinteren kom til slutt til sentrale strøk av Østlandet i februar. Samtidig var været utover i mars av den vårlige sorten, før påsken kom midt i april.

XXL-sjefen uttalte nylig at de skal satse i Østerrike og at håpet gjennom den satsingen er at man skal gjøre det lettere å komme inn på det tyske markedet.

– Kontrakter for flere varehus i Østerrike vil foreligge om ikke så lenge, sier konsernsjef Fredrik Steenbuch i XXL til Norges Sportsbransjeforening.

XXL har inngått ti nye leieavtaler for butikkåpninger i 2017, hvorav én i Norge, fire i Sverige, tre i Finland og to i Østerrike. Målet for 2017 er 10-12 nye butikker totalt, fremgår det i kvartalsrapporten onsdag.

XXL ventes å investere 70-90 millioner kroner i vekststrategien, herunder butikker og internetthandelsløsninger, nye og eksisterende markeder i 2017. Samtidig vil selskapet oppgradere minst to butikker med driftsinvesteringer i størrelsesorden av to nye butikker.

XXL opprettholder tidligere guiding for helåret, blant annet forventninger om ebitda-marginer i Norge lavt på 20-tallet, lave tosifrede marginer i Sverige og høye tosifrede marginer i Finland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Den ultimate treningsformen for Bente og Christopher: - Det virket som et ork, men nå er vi avhengig
Bente og Christopher Jacobsen var overvektige. Slik kom de i form.
01:26
Publisert: