Ti år etter at Ikea-gründer Ingvar Kamprad sendte Mikael Ohlsson ut i kulden, er han tilbake som ny konsernsjef for møbelgiganten.

Ikea gjør det knallsterkt, og en utregning Ingvar Kamprads tidligere assistent Johan Stenebo har gjort, hevder at hver tusenlapp gir hundre svenske kroner i gevinst som går rett til skatteparadiser. Herfra får Ikea-toppene sine hemmelige bonuser, skriver va.se.

- Jeg tjener selvsagt bra, men samtidig er det Ikea og "småländskt". Jeg har ingen bonus, påsto 51-årige Mikael Ohlsson i en intervju i Smålandsposten for en tid siden.

Det svenske næringslivsmagasinet avslører nå at dette i beste fall er en omgåelse av sannheten.

Belønner med bonuser
Ikea har en årlig omsetning på 220 milliarder svenske kroner og en nettomargin på ti prosent. Toppledelsen i Ikea ser denne pengestrømmen og hvor lønnsom møbelkjempen er. Og Kamprad vet å belønne dem:

Veckans Affärer avslører at det finnes et bonussystem for Ikeas fem-seks viktigste ledere. Disse pengene betales ut på en bankkonto på De Britiske Jomfruøyene, øst for Puerto Rico - langt vekk fra svenske skattemyndigheter.

Lagde stiftelser
På 1980-tallet donerte Ingvar Kamprad selskapet til et antall stiftelser og skapte på den måten et innovativt forretningsopplegg som umuliggjør transparens og oversikt over hvem gevinsten fra Ikea tilfaller.

Et fond på De nederlandske Antillene kontrollerer imperiet, men hvem som står bak dette har aldri blitt kjent, skriver magasinet.

Hvert år skal det ifølge avsløringene sendes enorme summer - altså cirka 20-22 milliarder - inn i stiftelser. Stiftelser som har til formål "å fremme og støtte innovasjon innen arkitektur og innredning".

Det har ikke lyktes magasinet å få intervjue Ikea-sjefen om saken.

Les også: Solgte "Det hvite hus" for 400 millioner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.