Hverdagsvinterkveld på Grünerløkka. Et par halvfulle barer, og ved Olaf Ryes Plass passerte Salt og Pepper en kjent restaurant uten en eneste gjest.

– Men se der!

Salt pekte på et hjørnelokale. Utenfor sto klynger av hutrende mennesker, og på innsiden av de store glassvinduene var det smekkfullt ved bordene.

Jan Vardøen har åpnet nok et utested. Vardøen er Grünerløkkas store gründer, mannen bak Bar Boca, Bistro Brocante, delikatesseforretningen Hotel Havanna og klesforretningen Los Lobos.

Denne gangen ble det et pizzasted, Villa Paradiso.

Dolig utsikt. Salt og Pepper hadde hørt om køer av pizzasultne på fortauet bare dager etter åpningen. Men den hutrende gjengen denne kvelden sto ikke i kø. De røykte. Villa Paradiso er et røykfritt sted.

Lokalet er stort og luftig, med grønt brystpanel og hvite vegger. Det luktet både maling og pizza. Salt og Pepper hadde bestilt et av de små trebordene med glassplate i midten i god tid. Men det de fikk var sannsynligvis lokalets dårligste, ved trappen ned til kjelleren.

– Jeg ser liksom bare doene her, jeg, sa Salt. Servitøren sa de kunne få et annet bord hvis de ventet et kvarter. Salt og Pepper takket ja og tok en drink i baren, en Rossini, musserende vin med jordbærpuré. En god drink i januar. Bartenderen var som mange av de andre ansatte fra Italia.

– Due Margherita!

Hovmesteren sendte jevnlige italienske kommandorop til kokkene. De har fått plass ute i lokalet, ved en stor, vedfyrt pizzaovn. Vardøen & co har visstnok vært i Italia for å lære seg pizzakunsten på ordentlig. Foruten fem forretter (59-89 kroner) og ni desserter (59-86 kroner) står bare pizza på Villa Paradisos meny. 16 varianter, fra 89- 139 kroner, halve prisen i barneporsjon. De fleste vinene ligger ganske høyt i pris, nærmere 400 kroner.

– De kunne godt hatt mer enn én vin på glass, sa Salt. For Villa Paradiso så ut til å være et sted hvor mange bare stakk innom, tok en pizza og et glass vin og gikk videre. En jente nøt siste Elle og en Pizza Margherita.

Mens gjestene rundt dem fikk pizzaene sine nesten før de hadde rukket å sette seg, måtte Salt og Pepper vente ty 20 lange minutter på sine forretter, da de hadde fått plass ved et hyggelig bord. Salt begynte med en erkeitaliensk forrett, «Vitello Tonnato», kaldt kalvekjøtt i tykk tunfisksaus.

– Jeg trodde kalvekjøttet skulle ligge og godgjøre seg i sausen. Dette er ganske så tørt. Dessuten er det stekt helt grått, sa Salt. Pepper begynte med en stor porsjon med fire forskjellige italienske salamier og pølser til bare 69 kroner.

– Og ikke nok med det, sa Pepper, og kastet seg over en tallerken med deilig tilbehør: En god aïoli, søte småløk, salte mandler og myke, soltørkede tomater.

Stiv dessert.
– Skulle det ikke vært mozzarella på?

Mannen på nabobordet kikket undrende på pizzaen sin.

– Sånt skjer, sa hovmesteren og smilte. Flere av gjestene rundt Salt og Pepper fikk feil pizza, men selv fikk de riktig variant. Salt spiste klassikeren Capricciosa, med artisjokk, sopp og skinke. Pepper valgte Rigamonti, med steinsopp, ruccola og bresaola, tørket og saltet oksekjøtt.

– Godt!, sa Salt. Pepper hadde mer pizzafaglig tyngde, og var mer skeptisk.

– Bunnen er litt for tykk, og den er bløt og fuktig i midten. Og tomatsausen synes jeg er alt for mild.

– Ja da. Men det holder lenge for meg, sa Salt.

Salt avsluttet mykt og behagelig med pannacotta, fløtepudding, med mandelsmak og bringebærsaus. Men Peppers tiramisu smakte ikke godt. Under et alt for tykt lag med kakao var det lite maskarponekrem, men altfor mye likør, som egentlig skal suges opp av fingerkjeksene i den legendariske italienske desserten. Det hele ble for sterkt for Pepper.

De betalte 950 kroner for to ganger tre retter, aperitiffer, fire glass rødvin og kaffe. Salt og Pepper var fornøyde, men tviler på om de vil stå i kø for komme inn i Villa Paradiso.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.