For to år siden satt det folk i alle Oslos bomstasjoner, men nå er det byttet ut med maskiner, noe som gir samfunnet store gevinster . Hvorfor skjer dette her, mens mange andre automatiserbare oppgaver fremdeles gjøres manuelt?

Norge er ingen sinke i verdenssammenheng, men det har vi da heller ikke råd til å være med vårt lønnsnivå. På noen områder, som skatteinnkreving og automatisering av bomstasjoner, er vi helt i front.

Dette skyldes nok delvis mangel på billig arbeidskraft. Dette gjør at teknologiske løsninger er mer lønnsomme i Norge enn i andre land. Det er billigere å automatisere, selvbetjene og effektivisere enn å kaste mer folk på problemene.Fristen for å delta i konkurransen er nå gått ut og juryen begynner sitt arbeid. Vinnerne blir pressentert i august.

Forslagene vil bli vurdert av en jury bestående av Endre Rangnes (EDB), Hans Christian Holte (DIFI), Ingvild Myhre (diverse tele), Morten Thorkildsen (IBM) og Per Morten Hoff (IKT-Norge, juryformann).

Dagensit.no fortsetter å skrive om et smartere Norge. Her finner du mer informasjon:

Hvilke prosjekter tror du må til for å forenkle Norge?Bli med i konkurransen " Et smartere Norge".

Egentlig på trygd?
Men hvorfor gjøres ikke dette på andre områder? Hvorfor kan for eksempel ikke NAVs overarbeidede stab avlastes av mer selvbetjente tjenester over nett?

Sannheten er vel at det skjer etter hvert – men det går ofte saktere enn man ønsker. Grunnen er motstand mot endringer som kutter arbeidsplasser, mener Espen Andersen ved BI. Han synes ikke dette er noen god begrunnelse.

- Hvis jobben din beholdes trass i at den kan automatiseres og resultatet da blir bedre for kunden - da er du per definisjon på trygd, sier han til Dagensit.no

Enkelt hos Fjellinjen
Slik er det ikke hos Fjellinjen.

- Vi er opptatt av at bompenge ikke skal handle om sysselsetting, men om mest mulig effektiv innhenting av bompenger. Jeg har inntrykk av at det er sysselsetting som er viktig i noen europeiske land, sier Fjellinjen-sjef Jacob Trondsen til Dagensit.no.

Det er stort sett alltid de kjedelige jobbene som blir automatisert, og i fremtiden vil svært mange få mer interessante jobber

Fjellinjens holdning har gjort det mulig å bygge ny bomring i Bærum og øke aktiviteten kraftig, samtidig som driftskostnadene går ned.

Fjellinjen har offentlige eiere, men kutter likevel enkelt arbeidsoppgaver der andre synes å nøle.

Deler av forkl#229en er nok at Fjellinjen ikke trenGte å si opp noen, de bare avsluttet en avtale. De som bemannet bomstasjonene var nemlig innleide Securitas-vakter, og det gjorde nok kuttene enklere.

Ingen interesse på Stortinget
Det finnes partier på Stortinget som sier de jobber for å motvirke en voksende offentlig sektor, men med unntak av tidligere moderninseringsminister Morten Meyer er det knapt noen politikere som har snakket om effektivisering ved hjelp av teknologi . Høyres bidraG så langt den siste perioden har vært et forslag om å kutte i DIFI – det nye direktoratet som har ansvar for å effektivisere staten ved hjelp av it.

Det er synd, for hvis vi bruker vår mangel på billig arbeidskraft som et våpen kan det i mange tilfeller skape nye arbeidsplasser. Tidlig satsing på bomstasjon-teknologi har bidratt til å skape Q-free, som for tiden er en stor eksportsuksess.

Nye, tidlige satsinger på automatisering kan kanskje gi nye suksesser - og nye mer attraktive arbeidsplasser enn det å sitte på en støvete bomstasjon og ha 1000 fem-sekunders-samataler med samme tema – hver dag, hver uke, hver måned? Jeg tror det samme kan sies om mange manuelle papirjobber. Det er stort sett alltid de kjedelige jobbene som blir automatisert, og i fremtiden vil svært mange få mer interessante jobber som er mindre preget av evig gjentagende rutine.

Har du en plan som kan fjerne sand i det norske samfunnsmaskineriet? Bli med i konkurransen " Et smartere Norge". (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.