Sentralbanksjef Ben Bernanke annonserte nå i kveld norsk tid at han holder styringsrenten fast på 2 prosent i stedet for å kutte med 0,25 prosentpoeng til 1,75 prosent.

Beslutningen kan få negativ, i alle fall på kort sikt, innvirkning på valuta- og rentemarkedet. Men et rentekutt ville også kunne sendt inflasjonen i USA videre oppover, noe som trekkes frem som hovedgrunnen til at renten holdes fast tross uroen i finansmarkedene.

Les hele den offisielle begrunnelsen her. (ekstern lenke).

Trodde på kutt
Mange hadde ventet rentekutt - sterkt ønsket av noen, advart mot av andre - etter at kredittkrisen har rammet flere av de største finansinstitusjonene i USA med full tyngde de siste dagene.

Analytikere DN.no snakket med tidligere i kveld støttet, eller i det minste trodde på et rentekutt: Ekstremspenning i kveld

Enormt behov for penger
Investeringsbanken Lehman Brothers måtte i helgen bukke under, og fortsatt frykter man for at flere store finansaktører kan gjøre det samme.

Finansgiganten AIG mangler trenger trolig rundt 70 milliarder dollar for å holde hjulene i gang, og de trenger pengene nå. I morgen kan det være for sent.

USAs største sparebank, Washington Mutual, har fått redusert den livsviktige ratingen sin, og sliter derfor trolig også med å få tak i pengene de trenger for å holde driften gående.

Aksjemarkedet falt, men snudde
Den første reaksjonen fra markedet var skuffelse og bratt nedtur. Mens Dow Jones og de andre indeksene hadde klort seg opp på break even i løpet av dagen, falt indeksene ett prosentpoeng etter rentebeslutningen.

Årsaken til de voldsomme svingningene er trolig ryktene om en nødhjelpspakke fra nettopp Fed til forsikringsgiganten AIG. Les mer og følg utviklingen på Wall Street i DN.nos børskommentar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.