I dagens hektiske boligmarked er det mange foreldre som hjelper barna med å kjøpe sin første bolig.

Ikke skatt
På gårsdagens nettmøte på dn.no var det flere som lurte på hvordan rentefrie lån til barn skulle føres opp i selvangivelsen og om slike lån var skattepliktige.

Tore Fritsch, skatteadvokat i Formuesforvaltnings advokatkontor, kunne berolige usikre foreldre med at hverken de eller barna blir skattelagt for å gi rentefrie lån.

- Det har ingen skattemessige konsekvenser om foreldre låner barn penger rentefritt eller med lav rente. Det er kun i arbeidsforhold at lav rente gir en skattepliktig fordel, sier Fritsch.

Men kan være arveavgift
Men det kan være et spørsmål om arveavgift i slike tilfeller.

- Et større og langvarig rentefritt lån kan imidertid anses som en form for gave som skal med i grunnlaget for gave/arveavgift. Et slikt forhold skal rapportreres til skattefogden, ikke likningskontoret, fremholder Fritsch.

BI-professor Dag Jørgen Hveem stedfester at slike lån er arveavgiftspliktige.

- Det fremgår direkte av arveavgiftsloven § 2 syvende ledd. Svært mange oppgir - feilaktig - ikke slike lån til skattefogden, og ligningskontoret bryr seg ikke - den etaten har som oftest nok med skatten, sier Hveem.

Eksempel på fordelen som må innberettes ved å motta et rentefritt lån

Må føres opp
Og selv om ikke lånet er utsatt for beskatning eller faller innenfor arveavgiftsloven, skal det føres opp i selvangivelsen. For den som fikk lånet føres det som gjeld, og for den som gå skal det føres opp som utestående fordring.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.