Med dagens system vil vi få store klasseskiller avhengig av hvor folk bor i landet, hevdet IT-næringens interesseorganisasjon. En undersøkelse foretatt av NEXIA International viser at det er i byene bredbånd er rimelig godt utbygd. I utkantkommunene er elevene i grunnskolen mange steder helt avskåret fra å kunne benytte bredbånd.

– Det legger forholdene til rette for et varig klasseskille avhengig av hvor du bor i landet. Ekstra galt blir det når man vet at det nettopp er i utkantene behovet for bredbånd er størst, skriver IKT-Norge i en kommentar til undersøkelsen.

Organisasjonen kritiserer regjeringen for dens tro på markedet som fundament for bredbåndutbygging. I de deler av landet der slik utbygging er lønnsom for utbyggeren vil vi få dekning, men markedet vil ikke dekke utkant-Norges behov for bredbånd, mener IKT-Norge.

Interesseorganisasjonen viser til Sverige som et foregangsland. Der har man satset på fiberoptisk kabel i stedet for gamle kobberkabler som man fortsatt benytter her i landet.

På kort sikt har statskassa sluppet billig fra det ved at regjeringen ikke har satset på fremtidens teknologi, men etter hvert vil Norge stå overfor helt andre utfordringer, mener IKT-Norge. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.