Det internasjonale pengefondet (IMF) konkluderer i en fersk rapport med at norske boligpriser kan være overvurdert med rundt 40 prosent, skriver Finansavisen.

I 2011 mente IMF at norske boligpriser var 15 til 20 prosent for høye.

IMF skriver ifølge avisen i sin rapport at de frykter et voldsomt boligkrakk i Norge.

Pengefondet bruker tre ulike målemetoder som legger til grunn avviket mot historiske nivåer for boligpris mot inntektsnivå, avviket mot historiske nivåer for boligpris mot leiekostnad og en egen sårbarhetsanalyse. Ved bruk av de samme metodene er det bare Canada som muligens har mer overprisete boliger enn Norge.

Må betales ned raskere
Hos våre nordiske naboer Danmark, Sverige og Finland vurderer pengefondet boligprisene til å være mellom 10 og 22 prosent for høye.

Løsningen for boligmarkedet i Norden ifølge IMF er raskere nedbetaling av lån, men også redusert rentefradrag nevnes som et mulig tiltak i rapporten, skriver di.se.

IMF trekker i rapporten frem Sverige som det landet i Norden der boliglånene nedbetales både sjeldnest og langsomst. 71 prosent av alle svenske boliglån med belåningsgrad på under 75 prosent betales det ikke avdrag på.

Svenskene har dermed også den klart høyeste nedbetalingstiden for boliglån med 43 år i snitt. I Norge er snittet 22 år, mot 18 i Finland.

- Vås
Eiendomsmegler Anders Langtind i Eie Eiendomsmegling mener nordmenn er blitt boligspekulanter og innrømmer at prisene er veldig høye. Men han er likevel ikke enig i konklusjonene til pengefondet.

– Akkurat det med 40 prosents overpris tror jeg er noe vås. Man ligger helt oppe og nikker i pristaket, men jeg tror prisene kommer til å holde seg slik. Jeg ser ikke konturene av noe krakk nå, sier han.

Langtind får støtte fra flere meglerkollegaer, blant annet luksusmegler Torbjørn Ek som med forbehold om at han ikke kjenner rapporten sier dette høres ut som "teoretiske økonompåstander.

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) er imidlertid langt på vei er enig med IMF.

– Jeg har uttrykt bekymring for den sterke veksten i boligprisene og det høye gjeldsnivået de siste årene, sier Johnsen, og er enig i at dette er et risikomoment.

Også seniorøkonom Katrine Godding Boye i Nordea Markets mener at Norge er mer sårbart enn de fleste andre land hvis boligprisene skulle falle.

Les også: Derfor faller boligprisene de neste årene



<b>- Mer lønnsomt å leie de neste fem årene</b>


<b>Sliter med å selge</b>

IMF: Norsk økonomi sterk, men todelt
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.