Det internasjonale pengefondet ber USA straks heve gjeldstaket for å styrke tilliten til den amerikanske økonomien. En foreløpig utvidelse av taket går ut fredag.

Obama-administrasjonen har bedt om at gjeldstaket må fjernes eller høynes. Hvis ikke vil den innen utgangen av februar kunne få problemer med å oppfylle betalings- og gjeldsforpliktelsene.

– Det siste den amerikanske økonomien nå trenger, er et nytt tillitssjokk og en ny debatt om USA vil være i stand til å oppfylle sine gjeldsforpliktelser, sier talsmann for IMF, Gerry Rice.

Lettere å løse
Tidligere i uka advarte justisminister Jacob Lew om det samme. Det vil ramme troverdigheten til USAs økonomi og skape stor uro på verdens finansmarkeder dersom ikke de folkevalgte kommer til enighet om gjeldstaket.

Men striden i Kongressen om gjeldstaket ser ut til å bli lettere å løse denne gangen enn ved forrige korsvei i høst. Mange av republikanerne som i oktober stemte imot avtalen om utvidelse av gjeldstaket, har nå en mer pragmatisk tilnærming, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Som følge av det er det ingen panikk i finansmarkedene nå.

17 billioner dollar
Republikanernes flertallsleder i Representantenes hus, John Boehner, sier det foreløpig ikke er tatt noen endelig beslutning om hvilke betingelser som skal knyttes til en heving av taket, som er på hele 17 billioner (17.000.000.000.000) dollar.

Men republikanerne bestemte seg torsdag for ikke å sette forandringer i helsereformen og godkjenning av en oljerørledning fra Texas til Canada som betingelser for å støtte et høyere gjeldstak.

Mulige betingelser republikanerne fortsatt kan komme til å stille er blant annet heving av pensjonen til veteraner og justeringer av utbetalinger til leger i helseprogrammet Medicare for eldre.

Les også:
Jager valutasvindlere
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.