Tirsdag la fondet fram en rapport om norsk økonomi hvor det advarer mot at «de høye og stigende boligprisene og husholdningenes gjeld i Norge utgjør en vesentlig risiko for den finansielle stabiliteten», skriver Aftenposten. IMF mener boligmarkedet ved årsskiftet var overpriset med 40 prosent.

Fondet påpeker at boligprisene har økt med 140 prosent siden 2000, dobbelt så mye som den generelle prisveksten.

Flere årsaker

I tillegg har gjelden til en norsk gjennomsnittsfamilie økt fra 145 prosent av disponibel inntekt i 2002 til 220 prosent i fjor, noe som er høyere enn i de fleste sammenlignbare land.

Årsakene til utviklingen tilskrives lav ledighet og lave renter, samt store skattefordeler ved å sette pengene i bolig fremfor andre investeringer.

I tillegg bidrar befolkningsvekst og tilflytting til byene til å drive prisene oppover. Det samme gjør reguleringer som demper boligbyggingen, skriver IMF i rapporten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Oppussingsobjekt i første etasje gikk 3,4 mill. over takst


- Trenger ikke være rakettforsker for å forklare boligprisveksten i Oslo

Boligmarkedet i Stavanger rører på seg  

 
Sjekk boligprisene der du bor

- Anbefalt av DNtv:

Tre myter om elsykkel
Anders Ølstørn, daglig leder på Birk Sport i Tønsberg, knuser tre myter om elsykkel.
00:47
Publisert:

London-turen blir billigere
Det er det eneste som er sikkert, i følge Harald Magnus Andreassen, sjefsøkonom i Swedbank.
00:43
Publisert: