– Den største risikoen er åpenbar, og det er at den onde sirkelen i Spania eller Italia blir sterkere, at produksjonen synker enda mer, og at et av disse landene mister tilgangen til det internasjonale lånemarkedet. Det kunne lett avspore hele verdensøkonomien, sier sjeføkonom Olivier Blanchard i IMF.

Det internasjonale pengefondet (IMF) ser i sin nyeste halvårsrapport mørkere på verdensøkonomien nå enn for bare noen måneder siden. IMF anslår lavere vekst enn forventet neste år, og advarer mot enda dystrere utsikter om ikke europeiske politikere rydder opp.

I rapporten som ble framlagt mandag, nedjusteres prognosen for global økonomisk vekst i 2013 fra 4,1 prosent anslått i april, til 3,9 prosent, mens vekstprognosen for 2012 står uendret på 3,5 prosent.

«Den mest overhengende faren er at eurokrisen øker i omfang fordi politikerne ikke handler tilstrekkelig eller for sent», heter det i rapporten.

IMF peker på de høye lånekostnadene for euroland i krise som et tegn på at EUs ledere må handle raskt for å implementere de varslede reformene.

Vekst er viktig
Samtidig sier IMF at det ikke bare må legges vekt på nedskjæringer, men også på vekst, i kriserammede land som Spania og Italia. Reformene kan med fordel trekkes lenger ut i tid.

IMF peker på at for kraftige nedskjæringer kan straffe seg i land der IMF har deltatt i kriseprogrammer, som Irland, Portugal og Spania.

Den stadig mer akutte politiske og økonomiske situasjonen i Hellas er et klart varsel om at økende mistillit til kriseprogrammene i seg selv kan undergrave programmene, heter det.

IMFs resept går ut på å kombinere videre reformer med økt budsjettintegrasjon i eurosonen og en enda åpnere kredittpolitikk i Den europeiske sentralbanken ESB.

I rapporten uttrykker IMF bekymring for at veksten i de framvoksende økonomiene også har stoppet opp. Både i Kina, India, Brasil og mange asiatiske land kan veksten bli lavere enn tidligere spådd.

Den lavere veksten er en konsekvens av krisen i Europa, blant annet svakere etterspørsel, og skyldes blant annet økende motvilje i markedet mot risikofylte investeringer.

Advarsel til USA
IMF peker også på den akutte risikoen for at politisk lammelse i USA kan føre landet utfor finansstupet på grunn av kombinasjonen av massive automatiske budsjettkutt og skatteøkninger i januar om ikke lover endres og tidligere avtalte skattekutt videreføres.

«Det er av avgjørende betydning å unngå stupet, heve gjeldstaket og utvikle en finansplan for mellomlang sikt,» heter det i rapporten.

Prognosene om lavere global vekst skyldes først og fremst betydelig lavere vekst enn ventet i de store framvoksende økonomiene som Kina, India og Brasil, i tillegg til nylig industrialiserte land i Asia.

Men også redusert vekst i USA, Storbritannia og Frankrike bidrar til den svakere prognosen. Veksten i Storbritannia kan bli på bare 0,2 prosent i 2012, sammenlignet med 0,8 prosent som ble spådd for bare tre måneder siden.

Banken tror resesjonen i Spania fortsetter gjennom hele neste år. For tre måneder siden mente IMF at Spania ville oppleve vekst igjen alt i 2013.

Lyspunktene er først og fremst Tyskland og Japan, der veksten kan bli på henholdsvis 1 og 2,4 prosent. Også for Midtøsten og Nord-Afrika er prognosene positive.

Les mer:
IMF: Hellas har ikke oppfylt betingelser for kriselån
IMF spår Libyas vekst til himmels
IMF mener USA kan kvele økonomien
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.