1 prosent av jordas befolkning vil i 2016 trolig eie mer enn halvparten av verdiene i verden, ifølge hjelpeorganisasjonen Oxfam.

– Gapet mellom de rikeste og resten øker raskt, konstaterte den britiske organisasjonens sjef Winnie Byanyima mandag.

Den rikeste prosenten har allerede økt sin samlede formue fra 44 prosent av verdens verdier i 2009, til 48 prosent i fjor. Og det er lite som tyder på at utviklingen vil snu med det første.

Det aller meste av det som ikke er eid av den rikeste prosenten, er eid av dem som befinner seg rett under toppen av inntektsfordelingen. 94,5 prosent av verdens verdier er eid av de 20 prosent rikeste, ifølge Oxfam.

– Lobbyvirksomhet

Organisasjonen oppfordrer verdens politikere til å slå ned på skatteunndragelse, bedre offentlige tjenester, skattlegge kapital i stedet for arbeid og å innføre minstelønn for å stanse utviklingen mot stadig større økonomisk ulikhet.

Et av problemene med de økende forskjellene er at et lite mindretall får større muligheter til å påvirke politikken, ifølge Oxfam. I en ny rapport mener organisasjonen å kunne dokumentere en økende tendens til at velstående personer bruker formuene sine på lobbyvirksomhet for å fremme egne interesser.

– Større forskjeller er negativt både for veksten og den politiske styringen. Vi ser en konsentrasjon av rikdom som tar kontroll over makt og gjør at vanlige folk ikke får mulighet til å bli hørt, sier Byanyima til avisa The Guardian.

Pengefondet advarer

Oxfams nye rapport om økonomisk ulikhet ble lansert i forkant av Verdens økonomiske forum, som holdes i Davos i Sveits fra onsdag til fredag.

I forumets egen rapport om globale utfordringer og trusler er det i år internasjonale konflikter som topper bekymringslisten. Men også økende ulikheter er nevnt av ekspertgruppen som har vurdert utfordringene verden står overfor.

De siste årene er det gjort flere forsøk på å løfte økonomiske forskjeller høyere på den internasjonale dagsordenen, samtidig som forskjellene har økt i kjølvannet av finanskrisen i 2008.

Christine Lagarde, lederen for Det internasjonale pengefondet (IMF), og pave Frans er blant dem som har advart om at ulikhetene kan skape problemer for verdensøkonomien.

USAs president Barack Obama er ventet å foreslå høyere skatter for de rikeste amerikanerne i sine tale om rikets tilstand tirsdag. Det er imidlertid lite sannsynlig at forslaget blir godtatt av Republikanerne som nå kontrollerer Kongressen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Norges én prosent rikeste har blitt tre ganger så rike på 18 år

 
85 personer har mer penger enn halve verden