I 2011 ga Norge 55 milliarder kroner til IMFs fond for kriserammede euroland. Pengene ligger fremdeles i Norges Banks hvelv.

Finansdepartementet bekrefter overfor Klassekampen at Det internasjonale pengefondet (IMF) ikke har benyttet seg av lånemidlene.

Krisebidraget tilsvarer rundt 66 milliarder kroner etter dagens kurs. Det er fem ganger så mye som avdraget Hellas skulle ha betalt til IMF ved midnatt natt til onsdag – et avdrag som ikke ble betalt.

Finansminister Siv Jensen sier til avisen at Norge har støttet Hellas gjennom de siste årenes gjeldskrise.

– Norge har støttet tidligere avtaler mellom IMF og Hellas om bistand. Den norske staten har imidlertid ikke gitt lån direkte til Hellas. Norges bidrag til kriselån til land i eurosonen har vært gitt gjennom IMF, sier Jensen.

Statssekretær i Finansdepartementet Paal Bjørnstad avviser at det hadde vært mer effektivt om Norge lånte ut penger direkte til Hellas.

– Dersom midlene ble lånt direkte ut til enkeltland, ville Norge sittet med kredittrisikoen, skriver han i en epost.

Alle partiene på Stortinget støttet den daværende rødgrønne regjeringens forslag om å stille penger til rådighet for IMF i 2011.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Hellas' låneavdrag forfalt uten betaling


  Ekspert: – Grekerne viser økt forhandlingsvilje