Brasilianeren Eike Batista tronet i toppsjiktet over verdens rikeste menn med en formue på over 34 milliarder dollar (212 milliarder kroner).

Målet hans var å tredoble formuen og bli verdens rikeste, skriver Dagens Næringsliv.

Nå har han ifølge CNBC og Bloomberg i stedet tapt 185 milliarder kroner på ett år, og har et par måneder på seg til å unngå en konkurs.

- Dette var ekte

Batistas kongstanke var å konsolidere gruveindustrien i Sør-Amerika og selge direkte til kunder i de hurtigvoksende asiatiske markedene. Han fikk med seg investorer fra Midtøsten ifjor vinter på planene som verdsatte EBS Group til over 50 milliarder dollar.

– Batistas situasjon er tilsvarende Brasils, og et klart tegn på at vi ikke kan overse den vanskelige situasjonen i landet. Batista klarte å skape begeistring for Brasils potensial. Dette var ekte. Men som Brasil klarte ikke Batista å innfri, sier analytiker Alexandre Barros hos risikoanalyseselskapet Early Warning til Reuters.

Bommet på Kina

Batista satset alt på at Kinas etterspørsel etter jernmalm, kull, gull og andre råvarer ville øke.

I stedet har Kina strammet inn, med katastrofale følger for Batista.

– Batista skapte et imperium takket være kolossal finansiering fra den brasilianske regjeringen. Rikdommen og innflytelsen kom med en stor risiko, noe regjeringen og investorer oppdager nå, sier tidligere leder for Brasils utviklingsbank, Carlos Lessa, til CNBC.

Kurskollaps
Verdiene på de seks børsnoterte selskapene i EBX Group er nå nesten forsvunnet. Børskursen på flaggskipet OGX har falt med 93 prosent siden ifjor høst.

Selskapet skriver i en børsmelding at de vurderer å stenge det gjenværende oljefeltet som er i produksjon.

De fleste analytikerne anbefaler investorer å kvitte seg med aksjer i Batista-systemet, og Deutsche Bank har for eksmpel et kursmål på OGX-aksjen som ligger 80 prosent lavere enn gårsdagens kurs.

Situasjonen er like alvorlig i de andre selskapene i Batista-systemet.

I Jardim Botânico-distriktet i Rio de Janeiro etablerte han Sør-Amerikas beste kinarestaurant – Mr. Lam, hvor kunder fra Asia fikk absolutt det beste av mat og drikke mens de forhandlet kontrakter.

Alle selskapene har betydelig gjeld og et uoversiktlig krysseierskap hvor selskaper har stilt garantier for andre.

Les også:

<b>Røkkes utbyttefest fortsetter: Har tatt ut 2,8 milliarder fra privat pengebinge</b>

<b>Han ga nettopp bort over 16 milliarder kroner</b>

Brasils president foreslår reformer etter å ha holdt krisemøter


<b>Verdens 10 rikeste toppsjefer</b> (2012)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.