Krisetider får oss til å kjøpe produkter som varer lenge, enten det gjelder møbler, klær, kjøkkenutstyr eller sykler. 2009 blir året nordmenn vraker mange av dagens statussymboler, skriver Dagens Næringsliv.

Nøkternhet og sosialt ansvar kommer til å fortrenge vilt forbruk. Flere produkter og holdninger blir som de store suv-ene - "harry" - ifølge ferske analyser og dybdesamtaler gjort av trend- og innovasjonsbyrået Bengal as. Å kjøpe brukt og formidle det til verden, kommer til å gi status.

-Å være ukul blir kult
- Vi er ferdige med å konkurrere om å ha mest i banken. Økonomiske nedgangstider gir grobunn for verdimessig oppgang, sier Marius Jensen i Bengal as til DN.

Nå handler det om å dyrke kjerneverdier, komme tilbake til naturen og kvalitet versus kvantitet.

Å leve «kjedelig», blir trendy, enten det gjelder klesstil, interesser eller uteliv. Å være ukul, blir kult.

- Vi får en oppblomstring av normalitet. Jakten på det nye og kule vil dabbe av. Det blir for slitsomt. Luksusikoner vil alltid være der, men nå vil vi merke oss med ikoner som stråler sosial samvittighet, sier Marius Jensen.

Vil stole mer på YouTube enn VG
Kjendisene mister status. Bengals trendanalyser avdekker at vi lenge har vært misfornøyde med å lese om kjendiser, deres luksusforbruk og meninger. Medienes anmeldere av alt fra bøker og filmer til biler og kultur, mister status til fordel for kilder folk i større grad kan identifisere seg med. Nære serier som «Himmelblå» trekker seere fremfor uvirkelige realityserier.

Folk er lei av sensasjonsoverskrifter som ikke blir fulgt opp av like pirrende innhold. Leserne er utslitte etter en årrekke med medieoverdoser av skandaler, kjendisoppslag og meningsløse saker.

Alternative og brukerstyrte medier som YouTube vil blomstre når brukerne tar grep gjennom blogger, hjemmelagde dokumentarprogrammer og kommentarer.

- Mange opplever for stor avstand mellom egne liv og det mediene beskriver. Flere vil si at de stoler mer på YouTube og blogger enn på VG og Dagbladet fordi de føler "det er jo meg", sier Jensen til avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.