Valgdagsmålingene viser at Narendra Modi vil gjøre rent bord og bli Indias neste statsminister. Næringslivet og investorer jubler. Børsrallyet ved Mumbai-børsen fortsetter med uforminsket styrke.

Det offisielle valgresultatet etter det fem uker lange maratonvalget i India blir først kjent på fredag, men fire store målinger foretatt på valgdagene viser det går mot en klar seier for Narendra Modi og koalisjonspartnerne.

Ifølge meningsmålingsinstituttet CVoter har Bharatiya Janata Party (BJP) nok mandater til å danne regjering uten partnere. Over 551 millioner indere avla sin valgstemme under valget med en valgdeltakelse på 66,4 prosent og BJP kan få over 272 stemmer.

Dette er en ny rekord for India og åtte prosentpoeng høyere enn under valget i 2009. Valgdagsmålinger fra 2009 bommet kraftig.

Håper på sterkt mandat

Mumbai-børsen har tatt seieren på forskudd. De siste fire handelsdagene har Sensex-indeksen klatret med nesten syv prosent til en ny rekord. Oppgangen forventes å fortsette de neste dagene. Den indiske valutaen har også styrket seg.

- Hvis det er et klart mandat i tråd med markedsforventningene kan rupien styrke seg til 57-58 mot amerikanske dollar, spår forvalter Mohan Shenoi hos Kotak Mahindra Bank. Ifjor høst kostet en dollar 68 rupi og ligger i dag på 60.

Utenlandske investorer har holdt seg vekk fra India de siste årene på grunn av svak økonomisk vekst, en rekke korrupsjonsskandaler og kongresspartiets manglende evne til å gjennomføre økonomiske reformer. Selv om dette kan styrke valutaen blir det sett på som positivt.

- Hvis det kommer en ny bølge med utenlandske investeringer og porteføljestrømmer er det et godt problem å ha for sentralbanken og India. La oss huske at India har behov for å styrke valutareservene. Den eksterne gjelden er høyere enn valutareservene, sier direktør Ananth Narayan hos Standard Chartered til The Times of India.

India hadde valutareserver på 312 milliarder dollar ved slutten av april – lavere enn Brasil, Russland og Kina i BRIC-gruppen.

Næringslivet og investorer tror at Modi kan få fart på den indiske økonomien, som vokste med kun 4,9 prosent i siste budsjettår. Offentlige investeringsprosjekter på 230 milliarder dollar venter på godkjennelse av den nye nasjonalforsamlingen.

- Nøkkelscenariet basert på valgdagsmålingene er at BJP-koalisjonen får 290 seter. Skjer dette vil den nye regjeringen få et sterkt mandat til å gjennomføre reformer, sier direktør Deven Choksey hos i meglerhuset KR Choksey Shares & Securities til Bloomberg.

Aksjene som inngår i Sensex-indeksen omsettes til i gjennomsnitt 14,6 ganger forventet inntjening de neste 12 månedene. Dette er høyere enn gjennomsnittet i fremvoksende markeder i Asia.

Vil skuffe investorer

Næringsliv og investorer har store forventninger til Modi som Indias neste statsminister. Han har hatt ansvar for delstaten Gujarat, hvor den økonomiske veksten var på over 10 prosent årlig fra 2006 til 2012 – høyere enn den indiske veksten.

- Selv om vi også er optimistiske og tror at den nye regjeringen blit mer effektiv enn forgjengeren, vil den sannsynligvis skuffe investorer, sier Jack Allen hos Capital Economics i en kommentar.

Han tror at resultatet blir en regjeringskoalisjon hvor mindre partier får stor innflytelse.

- Koalisjonspolitikk vil hindre effektive beslutningsprosesser. BJP vil uansett ha begrenset myndighet over delstatene og kan få problemer med å få full støtte i å gjennomføre agendaen, sier Allen.

Sjeføkonom for Asia hos Deutsche Bank tror valgeuforien raskt kan være over og realitetene vil sette inn.

- Den indiske økonomien har store strukturelle problemer. Ser vi på de siste fem-seks siste valgene har det vært enorme forventninger og børsoppgang. Det har vist seg at det har vært korte hvetebrødsdager. Utfordringene er enorme, sier Taimur Baig til CNBC.

Stagflasjon

Konsumprisene økte i India med 8,6 prosent i april, ifølge statistikker som kom i dag. Matvareprisene har økt med nesten 10 prosent og dette rammer landets fattige hardt. Industriproduksjonen falt igjen i forrige måned.

Monsunen skal starte i mai, men det kan bli mindre regn hvis meteorologene får rett i at værfenomenet El Nino er underveis. Dette påvirker landbruksavlingene og matvareprisene.

- Den nye regjeringen vil arve en stagflasjonslignende situasjon. Til tross for et fall i produksjonen vil sentralbanken bli tvunget til å holde renten høy på grunn av inflasjon. Myndighetene må senke subsidiene og øke investeringer på energi, veier og havner for å styrke økonomien, sier sjeføkonom Supa Rege Nitsure hos Bank of Baroda til Bloomberg.

Markedene

Børsrallyet fra igår fortsetter ved de asiatiske markedene tirsdag formiddag – ledet av Japan. Resultatsesongen er i gang for de børsnoterte selskapene og oppgangen i dag ledes av japanske finansinstitusjoner og eksportører.

Bilprodusenten Nissan har klatret med over fem prosent ved Tokyo-børsen i dag etter at selskapet har lagt bak seg et regnskapsår med en 14 prosent resultatforbedring.

Senere i dag kommer de kinesiske industriproduksjons- og detaljhandelsstatistikkene for april. Det forventes en vekst på rundt 8,9 prosent i industriproduksjonen og 12 prosent vekst i detaljhandelen.

Kinesiske finansinstitusjoner utstedte nye lån på 775 milliarder yuan i april – 275 milliarder yuan mindre enn i mars, viser statistikker fra sentralbanken i dag. Dette er lavere enn forventet.

Utsikter til en stabil økonomisk vekst i Kina, India og Sørøst-Asia har sendt råvareprisene høyere denne uken. Kobberprisen har økt med 2,2 prosent og nikkel ligger over fem prosent høyere.

 

 

Aksjemarkedene i Malaysia, Singapore og Thailand holder stengt i dag.

morten.iversen@dn.no Twitter @IversenAsia

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.