65-åringen ble arrestert for seks måneder siden etter at han hadde valgt å overse en høyesterettsdom om at Sahara-gruppen måtte tilbakebetale småinvestorer 22 milliarder kroner. For å klare dette må han begynne å selge unna luksuseiendommer over hele verden.

Sahara-gruppen ble startet av Subrata Roy tidlig på 1970-tallet. Med et par hundre kroner i startkapital var forretningsplanen å la Indias fattigste få en avkastning på investeringer – uansett hvor lite de investerte.

Dette ble en suksess – særlig på landsbygden og i byene hvor fattige ikke hadde tilgang til banktjenester. Kundene forpliktet seg også til å spare langsiktig. Hvis de ikke stilte opp med innskudd til avtalte datoer ble de straffet med store gebyrer.

Sentralbanken etterforsket gruppen i ti år og konkluderte i 2008 med at «småinnskytere nederst på den sosiale rangstigen er blitt utnyttet».

Subrata Roy investerte innskudd i luksuseiendommer over hele verden, blant annet i New York og London.

Nå prøver han å selge luksushotellet New York Plaza og Grosvenor House i London – fra fengslet, hvor han har sittet varetektsfengslet uten tiltale.

Han har fått tildelt et lite kontor i Tihar-fengslet hvor han og to andre innsatte kan drive forhandlinger med potensielle kjøpere.

– Nå kan jeg jobbe og forhandle. Det er dette jeg kan, sa Roy, ifølge det indiske nettstedet Livemint.

Høyesterett har gitt ham to uker på å finne kjøpere etter at han ble fengslet for forakt for retten. Denne fristen går ut fredag. Han har tilgang til internett, videokonferanseutstyr og kan møte potensielle kjøpere i fengselsområdet.

– Alle muligheter utredes. Det kan bli et regelrett salg eller å oppta et lån med pant i hotellene. Alt vil bli avklart i løpet av uken. Responsen har vært bra. Han har mottatt henvendelser fra investeringsfond i Midtøsten og andre steder, sier en kilde til Reuters.

Hotellene er rangert som luksushoteller. New York Plaza er eid i fellesskap med det saudiarabiske investeringsselskapet Kingdom Holdings, som kontrolleres av Al-Waleed bin Talal. Sahara-gruppen betalte 1,4 milliarder dollar for de to hotellene.

– Tiden løper fra oss. Det må gjennomføres due diligence, forhandlingene må sluttføres og avtalen må undertegnes. Alt dette tar tid, sier kilden til Reuters.

Det overordnede målet er å få på plass en avtale som kan føre til et salg på over ti milliarder kroner slik at han kan løslates mot kausjon. Det er ikke utarbeidet en formell tiltale mot Subrata Roy, ifølge indiske medier – kun selskapet han har ledet.

Les også: Ber ansatte betale 10.000 kr hver for å få sjefen ut av fengsel (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.