Et jordskjelv med styrken 7,6 har rammet det nordøstlige Afghanistan. Skjelvet rystet også deler av India, og i Pakistan er det meldt om fire omkomne.

Skjelvet fikk bygninger i hovedstedene New Delhi, Kabul og Islamabad til å riste kraftig, og skadeomfanget er foreløpig ukjent.

I det nordøstlige Afghanistan er skjelvet målt til 7,5, opplyser det amerikanske jordskjelvsenteret USGS. Jordskjelvet var rundt 200 kilometer dypt. Episenteret ligger i Jarm, 250 kilometer unna Kabul, i et avsidesliggende område i Afghanistan i fjellkjeden Hindu Kush. USGS målte først skjelvet til 7,7, før det ble nedjustert til 7,6 og deretter 7,5.

I det nordvestlige Pakistan er det meldt om fire omkomne og titalls skadde.

Flyktet ut

Amin Ayoubi var i sitt hjem i den afghanske hovedstaden Kabul da skjelvet inntraff.

– Hele familien flyktet ut på gaten. Det var et skikkelig kraftig skjelv, vi er redde og veldig sjokkert, skriver han i en melding til nyhetsbyrået TT.

I Pakistans hovedstad Islamabad svaiet veggene fram og tilbake mens folk løp ut av kontorbygninger i panikk, mange av dem mens de resiterte koranvers. I New Delhi, hvor jordskjelvet var merkbart i nesten ett minutt, løp flere hundre mennesker ut av bygninger.

«Alt ristet»

Journalisten Mihir Srivastava satt på en kafé da det begynte å riste.

– Jeg har aldri opplevd et så langt jordskjelv. Alt ristet i et veldig langt minutt, sier han til TT.

De kraftige rystelsene var merkbare over hele Nord-India, men ikke i Nepal, som ble rammet av en jordskjelvkatastrofe i april. 9.000 mennesker mistet livet, og 900.000 hjem ble ødelagt i jordskjelvet og etterskjelvet som fulgte.

Den fjellrike regionen har høy seismisk aktivitet, og jordskjelv inntreffer jevnlig her som følge av at det indiske subkontinentet presses inn i eller under den eurasiske landmassen. Slike tektoniske plateforskyvninger kan utløse enorme og ødeleggende jordskjelv.

For drøyt ti år siden ble Pakistan rammet av et jordskjelv med en styrke på 7,6. 75.000 mennesker omkom. (©NTB)

(©NTB)

Les også:

DNB Markets: Etter jul må du ut med 9,70 kroner for en euro

Holmenkollen-luksus legges ut for salg til 40 millioner  

Alphabet kjøper tilbake aksjer for 5.099.019.513,59 dollar  

Selger Blindleia-luksus for 40 millioner  

DNtv: Cecilie Thunem-Saanum var på Oslo Lufthavn 180 ganger ifjor. Hun er ikke i tvil om hva som irriterer henne mest i sikkerhetskontrollen:

- Jeg kaller dem for gullkortgutta. Det er oftest ikke de som reiser aller mest

Triksene for en smertefri sikkerhetskontroll
I fjor var foredragsholder og forfatter Cecilie Thunem-Saanum på Oslo Lufthavn 180 ganger.
02:24
Publisert:
 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.