Hydro har fått kraftig kritikk for hvordan selskapet har håndtert den voksende krisen i Brasil. Torsdag uttalte statsadvokat Ricardo Negrini at selskapet har vært uklare og forsøkt å minimere betydningen av lekkasjer og utslipp fra Alunorte-fabrikken i Brasil.

Torsdag svarte selskapet med å kalle inn til pressemøte med Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg. Han slo hardt tilbake.

– De som kjenner meg vet at jeg aldri lyver, og vi har ikke holdt tilbake informasjon, sa han.

Hydro har de seneste dagene innrømmet så vel lekke rør som utslipp fra det gigantiske aluminaraffineriet, og tirsdag gjorde selskapet det klart at det ikke har oversikt over hva som har sluppet ut.

– Har dere alltid kommunisert det Hydro har visst om utslippene uten å holde noe tilbake?

– Dette har vært kommunisert med myndighetene og det har vært en dialog med myndighetene hele veien, men nå skal vi gå gjennom dette skikkelig og få alt på bordet både når det gjelder hendelsesforløpet og informasjonsflyten, sier Brandtzæg til DN.

Han ønsker ikke å gå inn i detaljer og viser til at selskapet har leid inn det brasilianske konsulentselskapet SGW Services, som skal legge frem sin vurdering i en rapport i begynnelsen av april.

Etterlyste unnskyldning

Gruppen Instituto de Evandro Chagas ble bedt av de lokale myndighetene om å utarbeide en rapport kort tid etter regnskyllet som har forårsaket alle problemene. Forskeren som leder gruppen, Marcelo Lima, sa tirsdag at utslippene kan være mer alvorlige enn tidligere antatt, og etterlyste samtidig en unnskyldning fra selskapet.

– Det er overraskende for oss at et så stort selskap som Hydro ikke klarer å be om unnskyldning. Tvert imot, de prøver på alle måter å diskreditere våre rapporter. Nå blir de tvunget til å innrømme stadig mer. De burde i det minste unnskylde seg overfor lokalbefolkningen og overfor staten Norge som har investert så mye i selskapet, sa Lima.

DN spurte torsdag Brandtzæg om Hydro vil be unnskyldning for utslippene.

– Vi tar jo ansvar for dette og nå skal vi få alle fakta på bordet og hjelpe lokalbefolkningen uansett hva som er årsak til deres problemer, sier Brandtzæg.

– Krisen ved Alunorte er den tyngste krisen jeg har hatt som konsernsjef, sa Hydro-sjefen under torsdagens pressemøte.

– Ingen utslipp av rødslam

Hydro-sjefen avviser at selskapet har underslått informasjon om hvor alvorlige utslippene ved Alunorte-anlegget har vært.

– Det er jo fortsatt slik at det er ingen indikasjoner på at det har vært utslipp fra rødslamdeponiene som er det mest kritiske her. Så informasjonen som vi har kommet med har vært konstant når det gjelder dette. Så vil de eksterne og interne undersøkelsene som nå pågår avdekke mer om detaljene i saken, sier Brandtzæg.

Som en konsekvens av utslippsskandalen har brasilianske myndigheter tvunget Hydro til å halvere produksjonen ved Alunorte-anlegget. Dette fører igjen til at Hydros aluminiumsfabrikker er i ferd med å gå tom for alumina som er avgjørende for produksjonen.

– Hvor lenge kan Hydro leve med denne situasjonen?

– Det vil vi ikke kommentere nå, fordi nå ser vi på midlertidige løsninger knyttet til innkjøp av alumina fra tredjepartskilder, sier Brandtzæg.

Statsadvokat Ricardo Negrini sier at påtalemyndigheten nå er i forhandlinger med Hydro om hva som skal til for å få opp igjen produksjonen på Alunorte for fullt, og for å få gjenåpnet det andre, nye rødslamdeponiet. Der trenger Hydro en helt ny lisens, ifølge ham.

Slikt kan gjerne ta et år for å tilfredsstille alle kravene, for eksempel at befolkningen skal lyttes til. Men det kan hende det går raskere i dette tilfellet, fordi saken er en prioritetssak, sier han, og legger til:

– Så vidt vi forstår er det ikke sikkert at selskapet kan ha full produksjon hvis de ikke tillates å bruke det nye rødslamsdeponiet, men det er opp til selskapet å bevise.

Brandtzæg kunne torsdag ikke svare på om selskapet kan sette i gang med full produksjon på Alunorte-raffineriet uten at begge rødslamsdeponiene er i drift.(Vilkår)

Han skal ordne opp for Hydro i Brasil: -Jeg blir en god stund til
Eivind Kallevik ble denne uken ny leder for alumina og bauksitt-forretningsområdet i Hydro og skal ordne opp i Hydros Alunorte-anlegg i Nord-Brasil.
01:13
Publisert: