Norsk PMI, som måler aktivitetsendringer i industrien, falt litt tilbake i april sammenlignet med utviklingen måneden før, melder TDN Finans fredag

Norsk PMI var på 51,2 i april, ned fra 52,4 i mars, viser indeksen som Danske Bank og Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk (NIMA) la frem fredag.

En indeks over 50 viser økende aktivitet i industrien.

På forhånd var det ventet at indeksen ville øke til 52,2 i april, ifølge estimater som TDN Finans har hentet inn.

Norsk PMI måler aktivitetsendringer i norsk industri basert på månedlige undersøkelser blant et fast panel på rundt 300 innkjøpssjefer i tilvirkningsindustrien. Indeksen utarbeides av Danske Bank og NIMA (Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk).

Nedgang i sysselsettingen

- Hovedindeksen viser en nedgang, men indikerer fortsatt vekst i industrien. Det interessante denne gangen er variasjonene i de ulike delindeksene, sier Svein-Egil Hoberg i NIMA-Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk i en pressemelding fredag.

Delindeksen som viser innkjøpssjefenes forventinger til sysselsettingen i industrien viser markert nedgang denne måneden. Med et fall fra 48,0 i mars, ned til 45,5 i april, har sysselsettingsindeksen nådd laveste verdi på fire år.

- Sysselsettingsindeksen har vært negativ de siste tre månedene, og er på sitt laveste siden mai 2010. Den siste tiden har det også kommet flere meldinger om kostnadskutt i industrien, med reduksjon i bemanning og tilbud om sluttpakker, sier  Hoberg.

- Når samtidig produksjonsøkningen er betydelig, gir det klar indikasjon på produktivitetsøkning, legger han til.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Norge deler den vurderingen.

- Sysselsettingen faller for tredje måned på rad, noe som sammen med høyere produksjon tyder på at produktivitetsveksten er økende. Dette er en trend vi ser igjen i andre sysselsettingstall, og kan tyde på økende kostnadsfokus i bedriftene, uttaler Jullum.

Indeksen har ved tidligere anledninger gitt til dels store utslag i den norske kronen. Fredag er imidlertid utslagene i valutamarkedet små etter publiseringen av PMI.

En euro koster i skrivende stund i underkant av 8,24 kroner og kursen er lite endret sammenlignet med åpningskursen fredag.