Kjell Inge Røkke-dominerte Aker Asa la tirsdag morgen frem resultater for fjerde kvartal og året 2016.

- 2016 var et godt og viktig år for Aker. Tallene taler for seg. Til tross for krevende tider i oljeservice, har både Aker Solutions, Akastor og Kværner sunnøkonomi, sterke balanser og likviditetsreserver for å møte krevende tider. Transaksjonen med BP dannet en ny plattform for å utvikle gruppen industrielt. Dette var det viktigste i fjoråret, sier Eriksen.

- Noe som ikke gitt så bra i 2016?

- Det er skuffende hver gang vi taper en kontrakt som leverandørbedriftene har lagt seg i selen for å vinne. I et tøft marked blir hver kontrakt et spørsmål om å sikre arbeidsplasser og utvikle selskapet. Konsekvensen av å vinne eller tape en kontrakt er større i tider som dette, sier Eriksen.

Utbyttehopp

Akers netto verdijusterte egenkapital økte til 34,3 milliarder kroner i fjerde kvartal 2016, fra 29,8 milliarder kroner ved utgangen av tredje kvartal. Dette tilsvarer en økning på 15,3 prosent. Det gir en verdijustert egenkapital på 462 kroner per aksje, en økning fra 401 kroner på ett kvartal.

Aker vil utbetale et utbytte på 16 kroner per aksje for 2016, kommer det frem i rapporten. Det vil si at selskapet utbetaler om lag 1,2 milliarder kroner i utbytte, hvor av rundt 800 millioner kroner går til hovedaksjonær Kjell Inge Røkke og hans familie. Til sammenligning utbetalte selskapet et utbytte på 10 kroner per aksje for 2015.

Aker BP drar opp

Akers industrielle portefølje, som utgjøres av blant annet Aker BP, Aker Solutions og Ocean Yield hadde ved utgangen av 2016 en verdi på 35,1 milliarder kroner. Det er en oppgang fra 30,2 milliarder kroner i tredje kvartal og 20,2 milliarder kroner ved utgangen av 2015.

De finansielle investeringene, som omfatter de mindre aksjeinvesteringene, samt kontanter og fondsandeler, hadde en verdi på 8,0 milliarder kroner. Det er en nedgang fra 8,4 milliarder kroner i tredje kvartal, men en økning fra 7,7 milliarder kroner ved utgangen av 2015.

Nytt samarbeid

Øyvind Eriksen sa i et intervju med DN rundt nyttår at det kom til å bli flere transaksjoner for Aker-selskapene i 2017. Så langt i år har Aker, sammen med John Fredriksen, lagt planer for å restrukturere gjelden til kriserammede Farstad Shipping og slå dette offshorerederiet sammen med Aker-kontrollerte Solstad Offshore og Fredriksen-kontrollerte Deep Sea Supply.

- Fusjonen vil bli gjennomført i løpet av året. Det er stor usikkerhet i supply. Vi er innstilt på at det vil ta noen år før markedet er i balanse. Den realiteten er gjenspeilet i de nye låneavtalene selskapene har med bankene, sier Eriksen.

- Det blir tøft ut 2020?

- Ingen vet, så det blir feil av meg å tidfeste dette. Vi er innstilt på at markedet blir vanskelig ut dette tiåret. Dette henger sammen med riggmarkedet. Her er det den blinde og halte som skal få synet og løpesteget tilbake.

Dette er en liten investering i Aker-sammenheng, cirka 600 millioner kroner, og klassifisert som en finansiell investering.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.