Kjell Inge Røkkes investeringsselskap Aker legger frem sine førstekvartalsresultater fredag morgen. Den verdijusterte egenkapitalen økte fra 53,4 milliarder kroner ved årsslutt til 62,2 milliarder ved slutten av mars.

Det er en økning på 8,9 milliarder kroner.

Oppgangen var blant annet drevet av det som forblir Akers aller største investering, oljeselskapet Aker BP. Oljeprisen stabiliserte seg godt over 60 dollar fatet i løpet av årets første kvartal.

Likevel er det fornybarsatsingen Aker Horizons som står for den største verdistigningen i løpet av første kvartal, kommer det frem i rapporten. Denne posten økte med 5,9 milliarder kroner, mens verdien av eierskapet i Aker BP bidro med 4,2 milliarder.

– De to selskapene våre som fokuserer på energiproduksjon – Aker BP i olje og gass, Aker Horizons med en portefølje innen fornybar – driver veksten vår inn i det nye året, ikke i strid med hverandre, men med en delt ambisjon om å gi et betydelig bidrag til en mer bærekraftig fremtid, sier Aker-sjef Øyvind Eriksen i en pressemelding.

– De to selskapene har overlappende behov som gir meget gode vekstmuligheter for Akers andre industrielle eiendeler, legger han til.

Grønne selskaper på børs

Det er fornybarselskapene i Aker-systemet som har fått mest oppmerksomhet de siste månedene. Selv om Røkkes første «grønne» satsinger fra fjoråret – Aker Offshore Wind og Aker Carbon Capture – har gitt både Aker og eksterne investorer eventyrlig avkastning, har det ikke gått like bra med de siste grepene som er tatt.

DNs børskommentator fikk uventet gave fra Røkke: – Jeg vet ikke helt, jeg
Fikk sengesett fra milliardæren. Nå kan han våkne med Kjell Inge Røkkes smil på hodeputen.
02:20
Publisert:

I løpet av første kvartal sendte Aker ytterligere to grønne aksjer på børs. Først kom Aker Horizons, som er selve paraplyselskapet som står for eierskapet i fornybarselskapene, så Aker Clean Hydrogen.

Horizons steg i åpningen, men har siden falt godt under kursen i emisjonen som kom før noteringen på Euronext Growth. For hydrogensatsingen gikk det enda verre: aksjen stupte fra start og falt 36 prosent fra noteringen i mars til slutten av kvartalet. Siden har det bare fortsatt, og aksjen sluttet torsdag bare så vidt over åtte kroner – altså halvparten av emisjonskursen.

Nedgangen henger blant annet sammen med et skifte i investorenes fokus på bekostning av såkalte vekstaksjer, som prises særlig på potensial for fremtidig inntjening. Fallet har tiltatt denne uken, med bred nedgang blant grønne aksjer på Oslo Børs.

Tidligere denne uken skrev Dagens Næringsliv at Aker hadde tjent om lag fire milliarder kroner bare på å delta i emisjonene til de grønne selskapene sine, og kjøpet i Rec Silicon, men at eksterne investorer som har vært med på de samme transaksjonene langt fra har gjort det like bra. Det henger sammen med at de har tatt en mye større andel av emisjonene i Horizons og Clean Hydrogen.

Krigskassen krympet

Likevel var bidraget fra Aker Horizons altså klart positivt i kvartelet sett under ett. Krillfangstselskaper Aker Biomarine trakk på sin side ned med 1,3 milliarder kroner.

Ved utgangen av kvartalet hadde Aker en krigskasse – likviditetsreserver og kredittfasiliteter som ikke er trukket av – på 2,9 milliarder kroner. Ved utgangen av fjerde kvartal var dette på 4,3 milliarder kroner.

Bitcoin-frelst

En enda ferskere nysatsing fra Røkke og Aker er inntoget i bitcoin, verdens største kryptovaluta. Aker meldte tidlig i mars at det nystartede selskapet Seetee hadde investert i 1170 enheter til en verdi av en halv milliard kroner.

Det er uklart nøyaktig hvilken pris selskapet har kjøpt bitcoin for. Men den volatile valutaen ble torsdag omsatt for litt over 57.000 dollar stykket, omtrent ti prosent høyere enn da Aker annonserte satsingen, blant annet med et langt aksjonærbrev undertegnet Røkke selv.

– Bitcoin kan fortsatt gå til null, skrev Røkke i brevet.

– Men den kan også bli kjernen i en ny pengearkitektur. I så fall kan én bitcoin bli verdt millioner av dollar.

Røkke eier 68 prosent av Aker gjennom TRG Holding. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.